Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Valentine’s Day. Legenda, tradiții și obiceiuri de care trebuie să ții cont
WhatsApp
Ziua Îndrăgostiților, sau Valentine's Day, sărbătoarea occidentală a iubirii împrumutată şi de români, reprezintă o ocazie cu care îndrăgostiţii îşi fac cadouri şi petrec clipe romantice, însă povestea acestei zile a iubirii datează din vremuri îndepărate, căpătând importanţă odată cu trecerea timpului.

Prima atestare a Ziua Îndrăgostiților a fost în anul 498, când trei sfinţi au fost numiţi de papa Gelasius I, data celebrării acestora fiind această zi, arată antena3.ro.

Însă sărbătoarea Ziua Îndrăgostiților este asociată cu numele Sfântului Valentin din Roma, care a fost trimis la închisoare pentru că oficia în secret căsătorii pentru soldaţii cărora le era interzis acest lucru. În timp ce se afla în închisoare, el ar fi vindecat-o pe fiica gardianului său, Asterius. Se pare că, înainte de execuţie, i-ar fi trimis acesteia o scrisoare pe care a semnat-o cu "al tău Valentin".

Valentin și-a impartasit intelepciunea si i-a vorbit fetei despre puterea lui Dumnezeu si despre credinta. Inainte de a fi executat, Valentin i-a scris fetei o ultima scrisoare, rugand-o sa aiba credinta. Apoi a pus o floare in scrisoare si s-a semnat De la Valentin al tau. Atunci cand fata a deschis scrisoarea, floarea i-a cazut in palma, iar miracolul s-a infaptuit: ea putea sa vada!

Inainte de a fi executat, se spune ca imparatul Claudius II, intalnindu-l pe Valentin si vazand ca este un om invatat, i-a propus sa il elibereze daca acesta va renunta in schimb la credinta sa.

Valentin a refuzat categoric, iar pentru aceasta el a fost torturat si decapitat. Sfantul Valentin este vazut ca un martir care s-a sacrificat pentru credinta crestina. De-a lungul anilor, intre indragostiti s-a stabilit traditia de a oferi flori de Ziua Îndrăgostiților la data la care acesta a fost executat, pe 14 februarie, in amintirea gestului preotului, precum si o felicitare.

Gestul de a oferi felicitari de Ziua Îndrăgostiților dateaza inca din epoca medievala, existand chiar si un poem scris in 1415 de catre ducele Charles de Orlean sotiei sale. Pe la inceputul secolului 18 era ceva obisnuit ca prietenii si indragostitii sa isi ofere felicitari scrise de mana in care sa isi exprime afectiunea, iar la mijlocul secolului 19 au aparut primele ateliere specializate, felicitarile tiparite fiind uneori decorate cu dantela si panglici.

 

Tradiții și Obiceiuri de Valentine's Day din lume

 

Ziua de 14 februarie aduce multă bucurie în Statele Unite ale Americii, unde sărbătoarea este respectată cu strictețe de îndrăgostiți și chiar i s-a acordat o zi liberă pentru a putea fi sărbătorită așa cum se cuvine, potrivit stirileprotv.ro.

În Franța, Ziua Îndrăgostiților se sărbătoarește cu entuziasm, dar ce-i drept mai puțin față de SUA. În plus, sărbătoarea Sfântului Valentin are o notă personală, acordată de istoria Franței. Se spune că Charles, Duce de Orleans, a fost primul tânăr francez care a trimis prima scrisoare de dragoste de Ziua Îndrăgostiților – așa-numită ,,Valentine". Charles o scrisese în timp ce era închis în Turnul Londrei, că prizonier capturat în timpul bătăliei de la Agincourt (1415).

Numai că nu toți cei care doreau să trimită scrisori aveau talent la scris, drept pentru care îndrăgostiții secolelor XIV-XV apelau la darul poeților și al scriitorilor. Așa a apărut și s-a Împământenit în mintea oamenilor imaginea romantică a zilei de Sf. Valentin, sărbătorită cu foarte multe flori și cadouri care constau, în special, în cărți poștale, ,,cartes d'amities" cu mesaje elegante și ciocolată.

În Marea Britanie, de Ziua Îndrăgostiților un rol central îl au copiii, care cântă câteva melodii speciale și sunt răsplătiți pentru gestul lor cu fructe și bani. În trecut, marii poeți englezi scriau poezii în ziarele pentru a-și etala talentul.

În Italia, fetele obișnuiesc să se trezească înainte de răsărit, iar legenda spune că primul bărbat pe care-l vor vedea pe fereastră, acela le este alesul.

 

Cum a început sărbătorea de Valentine's Day

 

Inițial, ceremoniile de Sfântul Valentin nu aveau nimic în comun cu sărbătoarea de acum, punând accent pe sacrificiu și jertfă, nu pe iubire. În secolul al XIV-lea, poetul Geoffrey Chaucer a scris în Parlement of Foules (1382) despre această zi că fiind cea în care "orice pasăre își alege perechea". Acest poem fusese redactat cu ocazia logodnei dintre regele Richard al ÎI-lea al Angliei și Anna de Boemia.

Curând, romantismul asociat cu Ziua Sfântului Valentin a devenit o tradiție în literatură medievală a cavalerilor. De asemenea, nobilii din societatea engleză a acelor vremuri au început să trimită iubitelor sau soțiilor scrisori de dragoste, semnate "al tău Valentin".

Și femeile au început să folosească această zi pentru a face declarații de dragoste, fiind celebre versurile Ofeliei din piesă lui William Shakespeare, Hamlet. "Mâine-i Sfântul Valentin/ Dis de dimineață/ La fereastră iată-ți vin, /Ca să-ți fiu mireasă..."

Începând cu anul 1979, o editura britanică a produs felicitări de Sfântul Valentin care conțineau sugestii de texte de dragoste, pentru tinerii care nu aveau imaginație să compună propriile mesaje. Astfel a apărut și tradiția schimburilor anonime de biletele.

În secolul al XIX-lea, aceste cărticele cu mesaje erau atât de populare încât au început să fie făcute pe bandă rulantă, în fabrici. În prezent, se estimează că, în fiecare an, aproximativ 15 milioane de felicitări sunt trimise prin Internet, deși felicitările clasice au încă o mare căutare, mai ales în rândul copiilor și al elevilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Traditii Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel