Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tradiții la români în Joia Mare. Este ultima zi în care se pomenesc morții
WhatsApp
În ultima săptămână înainte de Paște toate slujbele religioase sunt unice. De altfel, fiecare zi este considerată o treaptă, iar urcușul trebuie să fie eficient. Astfel, în fiecare zi din Săptăma Mare se țin slujbe speciale, numite Denii și predici curățenie sufletească și iertare de păcate.  
Tradiții la români în Joia Mare. Este ultima zi în care se pomenesc morții

Joia Mare este ultima zi în care se pomenesc morții, iar femeile merg la biserică și împart colaci de post, vin, miere și fructe. În noaptea de dinainte de Joia Mare sau în dimineața acestei zile se deschid mormintele și sufletele morților se întorc la casele lor. Pentru întâmpinarea lor, bărbații se aprindeau focuri prin curți, în fața casei sau în cimitire. Tot în această noapte, se crede că Joimărița, zeitate a morții care supraveghează aceste focuri, dar și patroana torsului și a țesutului, care supraveghează hărnicia oamenilor, le blesteamă pe femeile leneșe.

 

citeste si: Trucuri pentru ouă roșii perfecte de Paște. Secretul gospodinelor a fost dezvăluit. Este obligatoriu să faceți asta

În după-amiaza Joii Mari se fac cele mai importante copturi de Paște: pasca și cozonacii. Cea mai importantă, pasca, se face din faină de grâu de cea mai bună calitate, cernută prin sita deasă, și are, în mod tradițional, forma rotundă. În cele mai multe locuri, Joia Mare este ziua în care se roșesc ouăle și în care credincioșii se împărtășesc, după ce s-au spovedit.

Joia Mare este cunoscuta mai ales, în cultura populara actuală, ca ziua în care se înroșesc ouăle, pentru că se spune că ouăle înroșite în această zi nu se strică tot anul. De asemenea, oamenii cred că aceste ouă sfințite și îngropate la moșie o feresc de piatră.  Ouăle se spală cu detergent, se clătesc, se lasă la uscat, apoi se fierb în vopsea. Pe lângă ouă roșii, românii le mai vopsesc în galben, verde, albastru. Unele gospodine pun pe ou o frunză, apoi îl leagă într-un ciorap subțire și îl fierb, ca sa iasă "cu model". 

 

La biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca 

 

Tot în Joia Mare se ține post cu mâncare uscată, iar la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca. În această seară oamenii merg la biserică la Denia celor 12 Evanghelii, în care sunt amintite spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina cea de taină la care s-a instituit taina Împărtășaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani și prinderea Domnului de către cei care voiau să-l ucidă. Potrivit unei superstiții, fetele obișnuiesc ca, în timpul slujbei, să facă pe o sfoară câte un nod după fiecare evanghelie, pentru ca apoi să își pună sfoara sub pernă ca să-și viseze alesul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel