Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Suedia. Opoziția cere anchetă. Este nemulţumită de gestionarea epidemiei de COVID19
WhatsApp
Cele mai mari două partide de opoziţie din Suedia au cerut vineri înfiinţarea, înainte de venirea verii, a unei comisii independente de anchetă cu privire la răspunsul, foarte puţin coercitiv, dat de această ţară la epidemia de COVID-19, transmite AFP, citată de Agerpres.

Cele mai mari două partide de opoziţie din Suedia au cerut vineri înfiinţarea, înainte de venirea verii, a unei comisii independente de anchetă cu privire la răspunsul, foarte puţin coercitiv, dat de această ţară la epidemia de COVID-19, transmite AFP, citată de Agerpres.

Chiar dacă s-a pronunţat de mai multe ori în favoarea unei astfel de comisii, premierul social-democrat Stefan Lofven doreşte ca ea să devină operaţională doar după terminarea pandemiei. 'Multe partide sunt de acord cu noi că ea (comisia) trebuie constituită cât mai curând posibil şi că nu trebuie aşteptat să se sfârşească criza', a declarat în faţa presei Ulf Kristersson, şeful partidului Moderaţii (conservator), aflat la originea acestui apel împreună cu Democraţii Suediei (populist).

Măsurile mai relaxate decât în alte state împotriva răspândirii coronavirusului au dat loc unui larg consens politic în Suedia, însă majoritatea partidelor consideră necesară o analiză a modului în care guvernul a gestionat această situaţie excepţională.

 

Peste patru mii de decese şi 36.476 de cazuri de infectare confirmate

 

Vineri, bilanţul deceselor provocate de COVID-19 în Suedia, ţară cu 10,3 milioane de locuitori, a ajuns la 4.350, din 36.476 de cazuri de infectare confirmate. Mai mult de trei sferturi dintre cei decedaţi erau persoane găzduite în centre de îngrijire sau se aflau în îngrijire la domiciliu. Comisia de anchetă s-ar putea apleca asupra acestui subiect, precum şi asupra răspunsului economic la criza provocată de epidemie sau asupra ritmului lent cu care creşte numărul de teste, din cauza unor obstacole birocratice.

Deşi capacitatea de testare a fost adusă la 100.000 pe săptămână, la sfârşitul lui mai se efectuau 30.000. În ce priveşte învăţământul, autorităţile au anunţat că, după două luni de cursuri la distanţă, liceenii şi studenţii se vor putea întoarce în sălile de clasă şi în amfiteatre din 15 iunie. Şcolile elementare, în schimb, au continuat să funcţioneze pe tot parcursul epidemiei. Dat fiind însă că mulţi profesori îşi iau vacanţă în această vară, numeroşi elevi din ciclul liceal şi studenţi nu vor reveni la cursuri mai devreme de toamnă.

Cu o rată de 430 de decedaţi la un milion de locuitori, Suedia are una din mortalităţile cele mai ridicate provocate de noul coronavirus, mult peste cele din restul ţărilor nordice: Norvegia (43 de decese la un milion de locuitori), Danemarca (98), Finlanda (56), Islanda (29), care au luat măsuri de semi-izolare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri principale Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel