Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Protestele din Barcelona s-au mai diminuat. Noapte mai calmă după haosul din ajun
WhatsApp
După ciocniri violente care au făcut vineri peste 180 de răniţi, tensiunea a scăzut semnificativ sâmbătă în Catalonia în cea de-a şasea zi de mobilizare împotriva condamnării unor lideri separatişti pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017, comentează AFP.

În acest context, liderul separatist al executivului catalan, Quim Torra, a cerut deschiderea de "negocieri fără condiţii" pentru a găsi o rezolvare a conflictului, dar a fost refuzat ferm de guvernul socialist al lui Pedro Sanchez, sub presiune cu trei săptămâni înainte de alegerile parlamentare de la 10 noiembrie.

În Piaţa Urquinaona, epicentrul violenţelor de vineri seară, 6.000 de persoane, potrivit poliţiei municipale, s-au adunat la apelul stângii separatiste radicale pentru a protesta faţă de "represiune poliţienească", scandând "Forţele de ocupaţie, afară!" poliţiei care încercuise zona.

Pentru a evita violenţele, care au făcut de luni circa 600 de răniţi în regiune, zeci de separatişti au format un lanţ uman între cordonul de poliţişti şi manifestanţi.

În pofida eforturilor acestora, grupuri de insurgenţi au dat foc mobilierului urban pentru a face baricade, în special pe renumita arteră turistică Las Ramblas, înainte de a fi împrăştiaţi de intervenţia şi proiectilele cu spumă ale poliţiei.

În cursul zilei, militanţi separatişti au ocupat numeroase artere rutiere în regiune, printre care autostrada AP7 spre Franţa.

Vineri seară, la finalul unei manifestaţii paşnice reunind peste o jumătate de milion de persoane, Barcelona s-a scufundat în haos după ciocniri violente între agenţi ai forţelor speciale şi radicali cu măşti pe figură care au făcut 152 de răniţi.

În total, 182 de persoane au fost rănite vineri în regiune, cel mai grav bilanţ de la începutul manifestaţiilor declanşate de condamnarea, luni, la pedepse între 9 şi 13 ani de închisoare a nouă lideri separatişti pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel