Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Muncitor sezonier MORT în condiții umilitoare: Lucra 11 ore pe zi, fără apă, la peste 40 de grade
WhatsApp
Un muncitor sezonier într-o fermă de pepeni a decedat, sâmbătă, din cauza căldurii și a condițiilor grele de muncă de pe câmpurile din Murcia, Spania.

Eleazar Benjamín Blandón Herrera a murit, sâmbătă,  după ce a fost abandonat într-un centru de sănătate din Lorca (Murcia). „L-au luat într-o dubă, l-au lăsat la ușă și au plecat“, relatează El Pais. La plantația de pepeni verzi în care lucra, temperaturile au depășit 44 de grade în acea zi și, potrivit prietenilor victimei, care se afla în picioare încă de la cinci dimineața, nici nu a primit apă să se răcorească. El a fost răpus de căldură și deshidratare.

Familia sa denunță, după ce a vorbit cu mai mulți dintre cunoscuții săi, că cei responsabili nu l-au ajutat atunci când a început să se simtă rău, că nici nu au sunat la o ambulanță și că au întârziat să-i acorde primul ajutor.

„Aici te umilesc. Mă numesc măgar, țipă, îmi spun că sunt încet“

 

„Într-o zi m-a sunat plângând: 'Aici te umilesc', a spus el. 'Mă numesc măgar, țipă, îmi spun că sunt încet. Nu sunt obișnuit să fiu tratat așa'.  El și tovarășii săi au plâns ca niște copii neputincioși când s-au întors de pe câmp”, spune Ana, sora lui, care a contactat cotidianul EL PAÍS.

Blandón, în vârstă de 42 de ani, a ajuns la Bilbao în octombrie anul trecut, lăsându-și soția însărcinată de cinci luni și patru copii în Nicaragua. Soția sa, Karen, abia poate să articuleze un cuvânt și să scrie mesaje. „Bebelușul meu nu-și va cunoște tatăl”, scrie ea. Familia este șocată de versiunea oamenilor apropiați din Blandón. Potrivit Anei, când fratele ei a ieșit pe câmp, duba cu care au fost duși la ferma de pepeni a dispărut și au trebuit să aștepte. Nimeni nu a sunat la o ambulanță.

„Când a ajuns autoutilitara, cineva a spus [nu știe cine] că a fost necesar să aștepte ca toată lumea să termine de lucru pentru a porni la drum. L-au ridicat, i-au lăsat pe fiecare dintre muncitori la locuințe, în final, l-au părăsit. L-au aruncat în centrul de sănătate, și s-au făcut dispăruți”, spune el. „Viitorul său, plin de iluzii, vise, speranțe pentru copiii săi, soția sa și mama sa, a fost tăiat de oameni care nu au niciun fel de apreciere, valoare și stimă pentru cei mai nevoiași”, mai spune unul dintre colegii săi, citat de presa spaniolă.

Lăsat jumătate de zi fără apă

 

Fără nici măcar bani pentru a cumpăra o sticlă cu apă, Blandon a decis să recicleze o sticlă din bucătărie pentru a o duce cu apă la serviciu a doua zi. „Mi-a spus că acolo unde lucrează, la recoltat de pepeni verzi, au avut uneori de muncă de la șapte dimineața până la șase după-amiaza și au câștigat doar 30 de euro. Depindea de camioanele pe care le umpleau. Când am lucrat împreună, aveam o jumătate de oră să mâncăm și încă o oră de odihnă de la două până la trei după-amiaza. Am câștigat aproximativ cinci euro pe oră, dar au dedus șase euro din transportul autoutilitarei”, spune unul dintre colegii lui, care nu dorește ca numele ei să fie publicat de teama de a-și pierde locul de muncă“.

Garda civilă a arestat sâmbătă seară un bărbat ecuadorian de 50 de ani, acuzat de crimă împotriva drepturilor lucrătorilor. El, care potrivit unor surse are o agenție de angajare temporară, a fost cel care i-a oferit slujba, dar nu este proprietarul fermei. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel