Spania caută voluntari pentru a testa săptămâna de lucru de patru zile. Salariul va fi întreg
Autor: Liviu Ludovic pe 7 apr 2021, 19:06 | Internațional

Foto ILUSTRATIV

Spania caută voluntari și va începe testarea săptămânii de lucru de patru zile. 

Spania va înainta solicitări către sute de companii din țară pentru a participa la testul săptămânii de lucru de patru zile,unul din cele mai îndrăznețe experimente. Autoritațile vor să afle dacă proiectul poate fi pus în aplicare fără a afecta economia țării.

Premierul Pedro Sánchez a aprobat alocarea unui buget de 50 de milioane de euro pentru un program național de 3 ani, relatează publicația perfil.com.

Săptămâna de lucru de patru zile: de la ideea unui mic partid de stânga la experiment național

 

Săptămâna de lucru de patru zile este ideea unui mic partid de stânga (Más País) Ideea că săptămâna de lucru de 32 de ore ar putea fi mai productivă a fost adoptată de guvernul socialist de la Madrid.  

Experimentul este programat să înceapă în toamnă, iar liderul partidului, Inigo Errejón, se așteaptă ca aproximativ 200 de angajatori să se înscrie voluntar,

Potrivit acestuia, în ultimii 100 de ani s-a produs mai mult în mai puține ore de muncă și, totuși, această capacitate de a produce mai mult datorită tehnologiei nu a generat mai mult timp liber pentru oameni.

Errejón, în vârstă de 37 de ani, a fost adeptul acestei idei și înainte de pandemie, dar spune că acum este și mai plauzibilă în Spania, deoarece criza a arătat că poate exista mai multă flexibilitate la locul de muncă. 

În Spania, proiectul este o provocare foarte mare, având în vedere că șomajul a crescut, iar productivitatea este în scădere.

Angajații vor primi aceleași salarii pentru mai puține ore de muncă. Fondurile guvernamentale compensează companiile care vor participa la experiment pentru angajări suplimentare sau pentru dotări, însă doar temporar. Errejón spune că acest experiment este util, pentru că va furniza informații prețioase în această direcție.

Echilibrul dintre muncă și viața personală

 

Joaquín Pérez Rey, secretarul de stat pentru forța de muncă din Spania, a spus că nu este important numărul de zile lucrate, ci echilibrul dintre muncă și viața personală și că acest lucru nu va fi rezolvat cu o zi de lucru în minus.

Ideea unei săptămâni de lucru de patru zile este discutată sau chiar aplicată în mai multe părți ale lunii. Unilever o testează în Noua Zeelandă, iar parlamentarii japonezi discută despre acordarea unei zile libere suplimentare. Compania germană de tehnologie Awin a început să reducă orele de lucru, menținând salariile și beneficiile.

Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri