Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Augustin, artistul român care însuflețește picturile din bisericile spaniole: „Am vrut să pun România pe hartă altfel“
WhatsApp
Augustin Ghebaru este un artist român care se află de peste 21 de ani în Spania și a ajuns să fie unul dintre cei mai solicitați artiști pentru pictura bisericilor spaniole.

După mai multe icoane pictate, care s-au vândut foarte bine și realizarea parțială a picturilor unei biserici în Aragon, artistul român a fost căutat prin intermediul spaniolilor care au făcut comenzile pentru icoane și i s-a propus pictarea bisericii din cunoscutul oraș Murcia.

Deși inițial a studiat arte plastice și decorative, artistului român i s-a cerut artă murală monumentala de către biserica catolică spaniolă.

„La vremea respectivă, 2002 – 2004, căutau originile arhaice ale creștinismului și atunci se ajunge la pictură bizantină creștină. Biserica catolică normal este mai aproape de renascentism și își doreau stilul arhaic. Mie mi-a plăcut și am vrut să le aduc ortodoxia din România. M-am apucat să studiez artă bizantină, m-a atras, are partea nostalgică din alte timpuri. Am fost profesor în Aragon un an de zile, aveam o capela a liceului și încet încet am făcut o biserica și a avut un impact bun, am început să primesc comenzi. Lor le place această formă arhaică de a picta sfinții și a devenit o adevărată modă în Spania” spune Augustin Ghebaru într-un interviu acordat pentru Știrile TVR.

„Școlește“ pictori spanioli: Gătesc mămăligă și sarmale în foi de vită și călătoresc în Maramureș

 

Artistul român este căutat și pentru icoane, biserici sau chiar amenajări interioare. El îmbină arta contemporană, design interior, portrete, arta vestimentară și lucrările moderniste. A reușit să realizeze o fuziune între costumul de flamenco și costumul popular românesc, proiect care a avut succes în urmă cu câțiva ani.

În cazul picturii bisericilor, este vorba de lucru în echipa. Ghebaru pregătește și coordonează aceste echipe, dar și aici le transmite si elemente de acasă, de la tradiții la mâncare românească.

Echipa lui de ucenici este alcătuită din spanioli care vor să învețe artă bizantină. Artistul spune că așa ajunge să transmită cultura românească mai departe in viitor prin spanioli. El povestește că spaniolii din echipele lui simt deja românește, se duc și își cumpără produse de la magazinele românești, își gătesc mămăligă și sarmale în foi de vită și călătoresc în Maramureș să vadă zona dacilor liberi unde Imperiul Roman nu a reușit să pătrundă. Pictura unei biserici durează câteva luni, iar echipa are timp sa învețe de la tradiții la gastronomie și cultură românească.

„Apăreau doar reportaje cu hoți, prostituate și oameni certați cu legea din România. M-am răzvrătit și am încercat să pun România pe hartă și altfel“

 

Augustin Ghebaru spune că „a fost o perioada în anii 2000 când apăreau la televizor aici doar reportaje cu hoți, prostituate și oameni certați cu legea din România. Și a fost un moment în care m-am răzvrătit și am încercat să pun România pe hartă și altfel. Am încercat să aduc și altceva, atractiv, de impact. Am făcut măști maramureșene, concerte, evenimente cu tradiții și am invitat mulți spanioli să participe.

Nu doar o hora sau un grătar cu mici impresionează, avem nevoie de mult mai mult decât atât. Ar trebui să ne promovăm prin profesioniști. Eram foarte afectat de imaginea asta pe atunci. Eu am redescoperit România aici și le-am arătat și altora. Nu conta cât cheltuiam și cât timp pierdeam, dar vroiam să transmit un mesaj, pentru că România trebuie să fie acolo unde trebuie. Și am încercat prin artă țintind sus. Acum ca artist român sunt căutat din toată Spania”, a mărturisit Augustin.

A promovat România prin informații despre daci, tradiții, influențele imperiului bizantin. Iar spaniolii caută, vor să afle mai multe, încearcă mâncăruri românești. Artistul consideră că totul ține de respectul între culturi și de elementele de fuziune dintre ele :

“Eu sunt un cameleon ca artist. Îmi place să fiu implicat în mai multe domenii, sunt un artist plurifațetic deși am ajuns la maturitatea artistică și pot lucra în multe stiluri și maniere și așa pot trăi din artă. Nu există comandă pe care să nu o pot face. Studiez de la câteva zile la câteva luni, pierd nopțile și nu mă las, nu am somn până nu reușesc ceva mai bun decât există pe piață. Trebuie să înțelegi gusturile, tradițiile clientului. Dacă nu îl înțelegi nu ai pâine pe masă. Eu nu caut succesul, caut doar împlinirea mea sufletească …dar așa succesul vine, pentru că energia artistului se simte în lucrările lui”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel