Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. PROTESTE cu capete de PORCI în Catalonia după ce Quim Torra a fost suspendat din funcţie - VIDEO
WhatsApp
Mii de oameni au ieşit pe străzile din oraşele catalane pentru a protesta după ce liderul separatist Quim Torra a fost suspendat din funcţia de premier pentru nesupunere, informează marţi dpa. 
captura video

Luni dimineaţa, Curtea Supremă a confirmat în unanimitate o hotărâre a tribunalului regional catalan de anul trecut împotriva căreia Torra a făcut apel şi care stipula că liderul catalan în vârstă de 57 de ani nu poate ocupa funcţii publice timp de 18 luni.

Torra va plăti de asemenea o amendă de 30.000 de euro şi trebuie să-şi transfere funcţia de prim-ministru regional adjunctului său, Pere Aragones. Mass-media apreciază că acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare. Aragones ar trebui să convoace atunci noi alegeri pentru începutul anului 2021.

 

Proteste cu capete de porci



Protestele care au avut loc luni seara la Barcelona s-au concentrat în Parcul Ciutadella, vizavi de parlamentul regional. Între 500 şi 1.000 de manifestanţi s-au adunat acolo, au relatat mass-media din regiune.

Protestatarii au aruncat în poliţişti cu petarde, pungi cu gunoi, pietre şi căpăţâni de porci. De asemenea, ei au dat foc la containere de gunoi.

Protestul a fost oprit în jurul orelor locale 23:00 (21:00 GMT), a informat televiziunea de stat spaniolă RTVE.

 

Quim Torra, suspendat pentru nesupunere

 

Torra a refuzat să dea jos simboluri şi afişe ale mişcării catalane de independenţă de pe clădirea unde se află biroul său şi de pe alte clădiri publice înainte de alegerile parlamentare din acest an, sfidând regulile formulate de Comisia Electorală.

Unii dintre protestatari au cerut eliberarea separatiştilor care se află la închisoare, pe care i-au numit "prizonieri politici".

Observatori atenţionează că decizia Curţii Supreme ar putea realimenta tensiunile de pe marginea independenţei Cataloniei, mai ales că survine în mijlocul pandemiei de coronavirus şi la cea de-a treia aniversare a referendumului ilegal asupra independenţei.

Reprezentanţi ai separatiştilor şi partidele de stânga din Spania au criticat verdictul, calificându-l drept "o ruşine" şi "un atac împotriva democraţiei" şi a libertăţii de exprimare. Manuel Castells, ministru pentru învăţământ universitar din cadrul guvernului central, a descris decizia judecătorilor drept "o provocare" într-o "situaţie deja foarte complicată".

Acum, situaţia din Catalonia este foarte nesigură, potrivit informaţiilor de la televiziunea spaniolă. Proteste au avut loc zile în şir la Barcelona în acest an, după ce Curtea Supremă a condamnat 9 lideri separatişti la pedepse între 9 şi 13 ani de închisoare pentru rolul lor în referendum. 

Imagini video de la protest:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel