Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Sistemul medical românesc are nevoie de specialiști. Oportunități pentru românii care vor să revină acasă
WhatsApp
Medicii și asistenții medicali care au plecat să muncească în străinătate se pot întoarce acum în țară, pentru o nouă carieră profesională. Programele guvernamentale de finanțare a sistemului medical au început deja să schimbe situația din spitale, iar la nivel local sunt deja foarte multe proiecte care vizează înființarea unor clinici și cabinete medicale în foarte multe localități.  
Foto ILUSTRATIV

Fondurile europene, guvernamentale și județene se îndreaptă acum, cu prioritate, către sistemul sanitar. Este nevoie de medici și personal medical în spitalele noi, în secțiile care au fost sau vor fi înființate în scurt timp, în toată țara, dar și în 328 de comune din România în care nu există medic de familie. Mai mult, o situație prezentată recent de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie arată că este nevoie de medici de familie și de asistenți în 53% din suprafața țării, dar va fi nevoie în continuare, pentru că mulți dintre cei care lucrează acum sunt deja în pragul pensionării.

 

Finanțări pentru întărirea sistemului

 

Programele guvernamentale susțin sistemul medical și prin creșterea veniturilor pentru specialiștii din acest domeniu, iar condițiile de lucru se îmbunătățesc prin investiții în infrastructură și în aparatură medicală, investiții ce se pot face și pentru cabinetele medicale, prin finanțările acordate din fonduri europene.  Astăzi, in 1.414 de localități - comune și orașe – mai este nevoie de 2.187 de medici de familie și cel puțin tot atâția asistenți medicali. Doar 1.496 de localități din România (47%) au suficienți medici de familie.

O serie de recomandări ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății, precum și rapoarte rezultate în urma asistenței tehnice furnizate de Banca Mondială și OMS, sunt disponibile Guvernului României pentru a face intervențiile necesare imediat. Strategia pentru medicina de familie și planul pentru resurse umane, dezvoltate în anul 2012, respectiv 2016, vor fi transpuse, în cel mai scurt timp, în acțiuni concrete pentru remedierea situației, mai ales în contextul actual, al pandemiei.

 

Exemple de succes

 

Doar în ultimul an, Compania Națională de Investiții (CNI) a finalizat lucrări de modernizare pentru trei unități sanitare din mai multe orașe și comune, printre care se numără Bacău, Zalău și Lipova. Din anul 2017, la Spitalul Județean de Urgență din Bacău funcționează cel mai performant aparat de Radioterapie din țară. Secția de Radioterapie de la spitalul din Bacău a fost modernizată, cu 6 milioane de euro, de CNI – investiție care a plasat spitalul în topul unităților sanitare din România. Avantajul este al întregii regiuni, deoarece spitalul reușește să rezolve cazuri grave din toată Moldova, iar cadrele medicale lucrează cu aparatură de înaltă performanță.

Un alt exemplu de succes este județul Tulcea, unde s-au făcut multe investiții importante, cu ajutorul Consiliului Județean, chiar și în localitățile izolate. S-a bugetat chiar un fond pentru ale asigura medicilor cazarea în localitățile în care este nevoie de ei, precum și alte bonusuri, încă de anul trecut. Astfel au fost aduse noi cadre medicale la Spitalul Județean. În plus, la Sulina se dorește înființarea unui centru medical multifuncțional, care poate fi și finanțat, dar sunt așteptați specialiștii.

Sunt mii de locuri de muncă pentru specialiștii din Medicină, în toată țara, iar programele de finanțare vor fi continuate, în următorii ani, acest domeniu fiind prioritar, acum, în România. Cele mai multe programe de finanțare din fonduri europene sunt destinate sistemului sanitar, atât pentru construirea unor noi spitale, clinici și cabinete medicale, cât și pentru a crește semnificativ calitatea aparaturii medicale și nivelul de salarizare al medicilor și personalului medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Locul tau este acasa! Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel