Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Secretar de stat ungar: „Iohannis a ajuns președinte și cu votul maghiarilor. Nu a dat nimic la schimb”. Reacția MAE
WhatsApp
Ministerul Afacerilor Externe român transmite Ungariei să se abțină de la retorica naționalistă, după ce Árpád János Potápi, secretarul de stat ungar pentru politici naționale, a declarat că președintele Klaus Iohannis a ajuns președinte și cu votul maghiarilor din Transilvania, iar el nu a dat nimic la schimb.
presidency.ro

În contextul declarațiilor secretarului de stat ungar pentru politici naționale Árpád János Potápi, secretarul de stat în MAE Iulia Matei a declarat la Digi24.ro:

„1. Nu dorim să comentăm declarațiile secretarului de stat Potapi, care sunt făcute într-o cheie și context electorale.

2. Aceasta cu atât mai mult cu cât este vorba despre declarații care fac apel la un anumit tip de retorică naționalistă, bazată pe interpretarea unilaterală a istoriei, de natură să genereze diviziuni artificiale și să afecteze relațiile de bună-vecinătate. Partea română a respins repetat recursul la o astfel de abordare.

3. În actualul context electoral din România aceste afirmații dobândesc o conotație nepotrivită suplimentară, iar partea română consideră necesară reținerea de la declarații legate de politică internă din România și oficialii români.

4. Referirile la Președintele României din declarațiile menționate sunt la rândul lor complet nepotrivite. Președinte României a fost ales de către cetățenii români și este Președintele tuturor românilor, atât al celor care l-au ales, cât și al celor care nu l-au ales.”

Árpád János Potápi, secretarul de stat ungar responsabil pentru politici naţionale, a declarat într-un interviu acordat cotidianului „Krónika”, că președintele român a fost ales şi cu votul maghiarilor din Transilvania, fără să întoarcă spijinul primit. Făcând referire în continuare la Klaus Iohannis, oficialul de la Budapesta a mai spus că saşii au fost invitaţi în Transilvania de către regii maghiari, la începutul anilor 1200.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel