Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Se amână alegerile locale? Preşedintele Klaus Iohannis RĂSPUNDE: "Nu este mai complicat decât să mergi să îţi cumperi o pâine"
WhatsApp
Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă se impune amânarea alegerilor locale în contextul pandemiei de coronavirus.
presidency.ro

"Este o discuţie legitimă dacă să organizăm sau să nu organizăm alegerile în 27 septembrie. Însă, vreau să despărţim discuţia politicianistă de discuţia pe fapte. OMS a făcut multe afirmaţii şi multe anunţuri, iar unul dintre anunţuri care pe mine mă îngrijorează foarte mult este de dată mai recentă şi spune că această pandemie nu are mai multe valuri, are un singur val mare, având în vedere că virusul nu are o ciclicitate în funcţie de anotimp şi temperatură.

Aşadar, avem două chestiuni de care trebuie să ţinem cont: este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităţilor locale. Pe de altă parte, suntem în mijlocul unei pandemii care poate se atenuează, poate nu.

Ce obţinem dacă amânăm acum alegerile:

În loc să le ţinem la sfârşit de septembrie, intrăm poate în noiembrie, decembrie sau ianuarie, când peste pandemia de Covid-19 se suprapune poate şi gripa, se suprapune şi o iarnă grea şi ne trezim că, în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost.

În acest fel, cred că trebuie să evaluăm situaţia.

Personal  sunt convins că dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri foarte stricte şi specifice, se pot organiza alegerile.

Iar dacă vorbesc despre alegeri, vreau să fie foarte clar: actul de votare se poate organiza în condiţii bune. Nu este mai complicat să mergi să votezi decât să mergi în hypermarket sau în magazin să îţi cumperi pâine. Se pot institui măsuri de distanţare, de igienă. Ceea ce va fi destul de complicat de organizat este campania electorală care, în cazul în care pandemia nu cedează sau Doamne fereşte, se agravează, va fi o campanie care se va desfăşura în condiţii foarte atipice pentru o campanie electorală.

După părerea mea, până la mijlocul lunii august trebuie să ţinem cont de toate aceste lucruri şi atunci se va lua o decizie dacă se reia discuţia pe alegeri sau dacă mergem înainte", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel