Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sărățele cu chimen sau brânză. Rețeta clasică pe care n-ai cum s-o ratezi
WhatsApp
Sărățele cu chimen, brânză sau cașcaval, foarte fragede. Rețeta clasică pe care o propunem astăzi este foarte simplu de făcut, iar rezultatul este delicios.
Sărățele cu chimen sau branză, fragede. Rețeta clasica

În ultima vreme, saleurile cu aluat cumpărat sau sărățele din magazin au câștigat teren în fața unor preparate „clasice”. Fie din lipsă de timp sau de pricepere, oamenii preferă varianta mai simplă de a merge direct la magazin.

Citește și Rețetă de plăcintă cu mere, ca la bunica acasă. Ingredientul secret îi dă acel gust unic care o face irezistibilă

Sărățelele din comerț sau saleurile cu aluat congelat NU au același gust pe care ni-l amintim din copilărie, atunci goleam farfuria, iar mamele noastre se uitau cu mândrie. Așadar, descoperă rețeta clasică de sărățele cu chimen, brânză sau cașcaval, extrem de simplu de făcut.

Citește și Frigănele (Gigi-Papa) - rețeta care ne aduce aminte de copilărie. Care era secretul bunicii

Ingrediente sărățele:

 

- 400 de grame de făină

- 250 de grame de unt sau 180 de grame de untură

- 150-200 de grame de iaurt. În funcție de faină, poate să fie necesar mai mult sau mai puțin

- 25 de grame de drojdie

- o linguriță de sare

- o linguriță de zahar

- o linguriță de chimen măcinat

- un ou

- făină pentru presărat pe blatul de lucru

- chimen, brânză sau cașcaval pentru presărat

Sărățele cu chimen, brânză sau cașcaval. Mod de preparare

 

Acest tip de aluat se face foarte ușor. Pentru grăsimea încorporată în aluat avem două variante: unt sau untură. Cele cu unt sunt bune, fine și gustoase. În schimb, dacă folosiți untură, sărățelele vor fi foarte fragede. Aluatul se poate face și cu o combinație între cele două, caz în care înjumătățiți cantitățile.

Se pune făina într-un castron suficient de mare și se adaugă grăsimea rece, tăiată în bucăți. Grăsimea se încorporează rapid în făină, fără a insista prea mult. Este necesară obținerea unei texturi nisipoase. După ce am încorporat grăsimea, adăugăm sarea și chimenul măcinat.

Vezi și: Cornulețe cu untură: fragede de se topesc în gură. Rețeta care îți aduce aminte de gustul copilăriei

Drojdia se freacă într-un castronel cu zahărul până se lichefiază. Se adaugă drojdia lichefiată și iaurtul. Este important să nu punem tot iaurtul de la început. Punem doar 150 de grame de iaurt și dacă va mai fi nevoie se va mai adăuga în timp ce frământăm.

Aluatul de sărățele se frământă rapid. Sunt suficiente 2-3 minute, cât să se omogenizeze totul. La final, aluatul trebuie să fie mai degrabă tare, dens. Dacă mai e nevoie de iaurt, se mai adaugă cate o jumătate de linguriță.

După ce am terminat de frământat aluatul, se modelează într-o bilă, iar apoi se acoperă cu un șervet și se lasă la temperatura camerei timp de 20 de minute. 

Modelarea și coacerea sărățelelor

 

Aluatul se întinde cu făcălețul într-o foaie dreptunghiulară de aproximativ 3 milimetri grosime. Folosind un tăietor special (rolă de patiserie) sau un cuțit presărat cu făină, se decupează sărățele late de 1,5 cm. Fiecare decide cât de lungi le taie, nu există o regulă în acest sens.

Oul se bate cu furculița și se ung bine sărățelele pe toată suprafața. După ce le-am uns cu ou, putem presăra peste ele orice dorim: chimen, brânză, cașcaval, parmezan. Dacă folosiți brânză de burduf sau o brânză fermentata, gustul va fi mai intens.

Sărățelele se așează în tava acoperită cu hârtie de copt și se dau la cuptorul deja încins la 180 de grade Celsius. Timpul de coacere este 15-20 minute. Când sunt gata, acestea trebuie să fie rumene, fără însă să fie arse sau albicioase.

Atât de simplu este să obții sărățele cu chimen, brânză sau cașcaval, foarte fragede. 

Poftă bună! 

Vezi și: Chec pufos fără praf de copt. Rețeta tradițională transmisă de la bunici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel