Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
ROMÂNUL care a făcut ISTORIE pentru partidul lui Merkel. Octavian Ursu, primarul din Görlitz: „Nu mă mai sperie multe lucruri!”
WhatsApp
Octavian Ursu, 51 de ani, este primul român ales primar într-un oraș din Germania. Din iunie este conduce Görlitz, cel mai estic oraș german, situat în Saxonia. Ursu a fost ales în urma unuia dintre cele mai mediatizate scrutine electorale. Candidat al Uniunii Creștin-Democrate a Angelei Merkel, primarul a obținut în cel de-al doilea tur de scrutin 55,1% din voturi, după ce toate forțele politice s-au unit pentru a nu da ocazia candidatului populist de la Alternativa pentru Germania să câștige.
Octavian Ursu. sursa foto: Facebook

Octavian Ursu este muzician de fel, născut și crescut în București. În Germania a plecat în primăvara lui 1990 pentru un job solist trompetist la Filarmonica din Görlitz. Nu voia să rămână în Germania definitiv, însă împrejurările i-au dat această ocazie. Aflat pentru câteva zile la București, Octavian Ursu a acordat un interviu pentru HotNews.ro în care spune ce l-a determinat să între în politică și ce planuri are pentru ca orașul care l-a adoptat. Primarul din Görlitz se consideră și român, și german și spune că are puternice legături cu România.

Despre țara lui: „Voi rămâne întotdeuna și român. Dar mă consider și cetățean german. De fapt sunt un cetățean german cu un anumit trecut. Am avut discuții de genul acesta. Unii întreabă "care este de fapt patria ta?", iar eu răspund că ambele sunt patriile mele"

„În decembrie 1989 am fost aici pe stradă. De aceea, mă voi considera întotdeauna și român. Și sigur că sunt și cetățean german și țin și la țara în care trăiesc acum"

Despre cariera politică: „Dacă mi-ar fi spus cineva acum 30 de ani că voi trăi în Germania și că voi face politică și că voi fi primar, nu l-aș fi crezut. Nu aveam niciun gând în acest sens"

Despre amenințările primite în campanie: „Au existat anumite persoane extremiste care nu au fost de acord cu faptul că eu am fost ales și au încercat să-și exprime această dezamăgire și m-au ales pe mine ca țintă. (...) Am trăit Revoluția din '89 în București, nu cred că mă mai sperie așa de multe lucruri"

Despre misiunea de primar: „E o răspundere dublă pentru mine, pe de o parte pentru ceea ce s-a întâmplat în alegeri, pe de altă parte n-aș vrea să se spună că un român nu reușește, pentru că mulți mă consideră ca și român chiar dacă stau acolo"

„ Pe mine nu m-ar impresiona o schimbare de bordură. Nu m-ar motiva ca să aleg pe cineva care ar schimba bordurile. Dar sigur că fiecare hotărește pentru el însuși cum judecă aceste investiții".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel