Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
ROMÂNCĂ HĂITUITĂ de autorităţile din Marea Britanie din cauza fostului soţ. Riscă să îşi piardă COPILUL
WhatsApp
O româncă riscă să-și piardă copilul în urma unor procese intentate de un cetățean britanic. Acesta este tatăl natural al băiatului de doi ani și, deși nu și-a recunoscut copilul, vrea să obțină custodia minorului. Cazul este în atenția a numeroase instituții din Marea Britanie și România.

Povestea Dianei seamănă, până la un punct, cu poveștile altor români plecați peste mări și țări.

În 2013, focșăneanca de 30 de ani a ajuns în Marea Britanie, reușind să obțină un contract de muncă în domeniul IT. Doi ani mai târziu, ea a întâlnit un cetățean englez cu care a început o relație fără să știe ce va urma. În primăvara anului 2016, românca a aflat că este însărcinată și ceea ce trebuia să fie o veste bună s-a transformat într-un coșmar. Prin diferite amenințări, tatăl a convins-o să facă avort. Apoi, în toamna aceluiași an, Diana a rămas din nou însărcinată, fără ca tatăl să fie informat. Acesta a aflat câteva luni mai târziu și a devenit violent.

„În decembrie 2016 a aflat. El devenise foarte violent, îmi era frică de el, de aceea nici nu i-am spus. Când a aflat, m-a lovit în burtă, am fost la spital, dar nu am depus plângere deși m-au vizitat Serviciile Sociale și Poliția. Dacă aș fi depus plângere ar fi fost tentativă de omor asupra copilului, nu am dorit ca tatăl copilului să ajungă în închisoare. În plus, am tot sperat că se va schimba”, a povestit, pentru Mediafax, Diana.

Diana a vrut să nască în România, însă problemele medicale au împiedicat-o să călătorească cu avionul. Ca urmare, Matteo a apărut pe lume la Londra, în vara anului 2017. Pe certificatul de naștere scrie că este cetățean român, iar în dreptul tatălui nu apare nici un nume deoarece acesta nu a dorit să-l recunoască. Mai mult chiar, mama povestește că bărbatul nu a stat acasă decât în prima săptămână după naștere, părinții Dianei fiind cei care au venit din România ca să o ajute.

După nașterea copilului, a început războiul în instanță. Tatăl a făcut mai multe reclamații la Serviciile Sociale și Poliție susținând că a fost amenințat de româncă. După ce Diana a apelat la un avocat pentru a obține pensie alimentară (tatăl a plătit-o doar câteva luni), el s-a adresat unui Tribunal, obținând o decizie prin care româncei i se interzicea să părăsească Marea Britanie însoțită de copil. Între timp, situația Dianei s-a tot înrăutățit, ea fiind nevoită să renunțe la serviciu deoarece nu-și permitea un babysitter.

Discuțiile despre custodie au început în primăvara anului trecut. Diana susține că, sub formă de răzbunare, bărbatul a cerut custodia copilului, obținând de la o instanță londoneză dreptul de a vizita copilul o dată la două săptămâni, în baza unui document numit „responsabilitate parentală” eliberat de un judecător. Decizia instanței nu a fost contestată de Diana din cauza problemelor financiare: contestația în această speță costă aproximativ 5.000 de lire sterline, susține femeia.

În contextul problemelor cu banii și a presiunilor la care era supusă din partea fostului partener, Diana a decis să plece în Spania. În toamna anului trecut, ea s-a mutat cu copilul, dar a acceptat să vină la două săptămâni în Anglia pentru a respecta programul de vizite al tatălui, așa cum a decis instanța. Apoi, situația a ajuns într-un moment dramatic, Diana fiind amenințată cu închisoarea. În acel moment, părinții au sfătuit-o pe Diana să plece de urgență din Anglia.

„Am renunțat la avocat pentru că nu mă ajungeam cu banii. M-am dus singură în fața instanței, în Anglia, și am anunțat că vreau să mă mut definitiv în Spania. Avocatul lui Alex (n.r.-tatăl copilului) a spus că el nu-și permite să viziteze copilul la distanță, deși câștigă 200.000 de lire pe an. Judecătoarea din Londra m-a tratat prost, mi-a spus să predau pașaportul meu și al copilului. I-am spus că Matteo este în Spania, că acolo este și pașaportul, iar eu nu am documentul la mine. Judecătoarea, în mod incredibil, mi-a spus că va decide arestarea mea dacă nu aduc pașapoartele până la ora 14.00. Nu știam ce să fac, eram singură între străini, părinții mei mi-au zis să plec de urgență din Anglia. Așa am și făcut, am luat primul avion spre Spania, ca să nu mă aresteze. Pe drum spre aeroport, am sunat la ambasada României de la Londra. Am sperat că mă vor scoate ei din țară, dar o femeie de la ambasada mi-a spus că nu mă poate ajuta. Mi-a dat o listă cu avocați și când am insistat, mi-a spus că îmi închide telefonul”, a spus Diana Camelia Bercuci.

Apoi, procesele s-au mutat în România. La Tribunalul din Focșani, Diana a solicitat obținerea „custodiei exclusive”, iar la Parchet a fost întocmită o plângere pentru amenințările venite din partea fostului partener. În replică, tatăl a depus plângere la Poliția din Londra privind răpirea copilului, iar în martie 2019 a deschis un dosar de răpire internațională la Tribunalul București.

„Polițiștii de la Londra m-au sunat și mi-au cerut să colaborez ca să nu fie nevoiți să emită mandat de arestare pe numele meu. Apoi, instanța de la București a decis pe 14 iulie că Matteo trebuie să se întoarcă în Anglia, în termen de două săptămâni. Am rămas consternată, judecătorul a stabilit că reședința obișnuită a copilului este la Londra. Unde să se ducă la Londra? Nu avem casă, nu avem nimic acolo, nu mă leagă nimic de Anglia și acum muncesc în Spania. Mai grav, îmi este frică de el. Tatăl nu a recunoscut copilul, el se folosește în procese de acordul privind responsabilitatea parentală pe care eu nu l-am contestat din cauza problemelor financiare. Copilul nu are unde să se întoarcă în Anglia, a stat la fel de mult în Spania, de ce nu ar fi reședința obișnuită în Spania? Reședința obișnuită este cea care îi oferă copilului siguranță, nu doar cea fizică, care, în acest caz nu există”, a spus Diana.

Femeia a anunțat că va ataca decizia Tribunalului București deoarece consideră că va pune copilul în pericol prin întoarcerea la Londra.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel