Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Român din Germania, operat cu succes la Chişinău, după ce medicii l-au refuzat. Avea un glonț în creier
WhatsApp
Bogdan se afla la studii în Germania când întâmplarea a făcut să nimereacă într-un schimb de focuri. Un glonţ pătruns în creier avea să-i schimbe viaţa pentru totdeauna. Cine s-ar fi gândit că abia la Chişinău îşi va găsi alinarea?

După ce a fost împuşcat, tânărul a stat în comă trei luni şi jumătate. Glonţul nu i-a luat viaţa, i-a afectat însă vederea, vorbirea, gândirea, mobilitatea. Aproape că l-a făcut legumă.

Din cauza adâncimii şi poziţionării glonţului în arii vitale ale regiunii crerebrale, medicii – atât cei din Germania, cât şi cei din România au refuzat să îl opereze pe tânărul de 29 de ani, scrie Unimedia.

 

Renăscut la Chişinău

 

Familia sa însă nu s-a dat bătută şi a avut încredere în specialiştii Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” (INN) din Republica Moldova, care au acceptat să preia cazul. Cel care a coordonat operaţia a fost însuşi directorul INN, neurochirurgul Grigore Zapuhlîh ajutat de conferențiarul Vasile Galearschi.

Intervenția a durat aproximativ șase ore iar la o zi după ce medicii au extras glonțul, Bogdan – care înainte pronunţa doar câteva silabe - putea vorbi, semn că intervenția chirurgicală a fost un succes.

 

„A fost foarte greu de localizat glonțul”

 

„A fost foarte greu de localizat glonțul. Nu exista încă neuronavigația. Am efectuat operația prin radiografia intraoperatorie. Cu greu am găsit glonțul căci era amplasat în creier la o adâncime foarte mare. Succesul meu ca neurochirurg a fost nu doar extragerea glonțul dar și fapul că pacientul după operație putea sta în picioare, putea sta așezat, a început să perceapă unele comenzi de la cei apropiați iar când l-am externat mi-a dat mâna și și-a luat rămas bun. Bucuria mea a fost că tânărul a venit la Chișinău fiind adus pe targă dar a plecat stând așezat în mașină” a mărturisit directorul INN, Grigore Zapuhlîh, lider al neurochirurgiei din Republica Moldova.

Starea după înlăturarea glonțului endocranian prin abord supraorbital stânga era satisfăcătoare, în ameliorare cu prezența mișcărilor spontane în toate extremitățile. Glonțul a fost extras cu succes fără apariția complicațiilor neurologice, iar în două săptămâni pacientul a fost externat.

Cazul lui Bogdan face cinste medicinei de peste Prut, iar pentru români reprezintă o încurajare să privească şi spre Est, nu numai spre Vest când e vorba de intervenţii medicale, scrie B1.ro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel