Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Revenirea la majorarea pensiilor cu 40%, aprobată de Parlament
WhatsApp
Rectificarea bugetară a fost aprobată de deputați și senatori, principala modificare adusă de parlamentari proiectului Guvernului fiind revenirea la majorarea punctului de pensie cu 40%. Liberalii au anunțat că vor ataca decizia la CCR.
gov.ro

Proiectul pentru aprobarea OUG privind rectificarea bugetară a fost aprobat cu 242 de voturi „pentru”, 147 „împotrivă” și 11 abțineri.

Deputații și senatorii au fost de acord cu eliminarea amendamentului referitor la limitarea la 40% din PIB a datoriei publiceconform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020.

Liberalii au anunțat că vor ataca la CCR decizia Legislativului.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, spunea că votul pe rectificarea bugetară este „un act de agresiune la stabilitatea economiei României”: „Toți văd cum o grupare vrea să arunce țara în aer”.

”Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este act de agresiune la stabilitatea economiei României. Toți se uiță și văd cum o grupare vrea să arunce țara în aer. Ne vom opune și le garantăm românilor că nu vom arunca România în aer”, afirma ministrul de Finanțe, senatorul PNL Florin Cîțu.

El a reamintit de documentul semnat de fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, prin care îi cerea Vioricăi Dăncilă în 2019 amânarea creșterii pensiilor cu 40%.

 

Documentul a fost modificat în comisiile de specialitate

 

Proiectul de rectificare bugetară adoptat de Guvern, dar documentul a fost modificat în comisiile de specialitate de majoritatea PSD.

Cea mai importantă modificare se referă la abrogarea articolului care prevede creșterea pensiilor cu doar 14% de la 1 septembrie. Dacă forma adoptată în comisii ar trece şi de votul parlamentarilor, pensiile ar trebui majorate cu 40%, potrivit legislaţiei în vigoare.

Comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, care prevede majorarea sumelor repartizate unităților administrativ-teritoriale cu 1 miliard de lei, în timp ce pentru municipiile reședință de județ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, urmând să fie repartizați în mod egal indiferent de culoarea politică a administrației locale.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că bugetul „nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă” şi a făcut apel la toate partidele politice să nu sprijine în Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetară.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel