Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Record de români aflați în izolare și carantină. Cum se pot testa acasă
WhatsApp
Înregistrăm un record și în privința numărului de români aflați în izolare sau în carantină. Față de finalul săptămânii trecute sunt de două ori mai multe persoane în această situație, peste 66 de mii.
Foto ILUSTRATIV

Potrivit noii legi, cei care au intrat în contact cu un bolnav trebuie să stea departe de comunitate două săptămâni. O perioadă de temeri, câtă vreme, fiind în izolare, nu mai pot să se testeze. Ambulanța vine numai dacă se simt rău. 

Recoltări pot fi făcute la cerere la domiciliu de unele clinici private, însă tariful ajunge și la 1.000 de lei.

66.578 de oameni sunt acasă sau în centre specializate, departe de cei sănătoși, fie pentru că sunt sau au fost purtători ai virusului sars cov 2, fie pentru că s-au întors din zone cu risc ori au intrat în contact cu un bolnav.

Dintre aceștia, mii de oameni s-au trezit în situația de a fi blocați în case timp de 14 zile, dar fară răspunsuri.

Este vorba despre cei din ultima categorie - cei care au intrat în contact direct cu un bolnav, iar în lipsa unor simptome nu sunt testați și nici nu pot merge la o clinică privată pentru recoltare.

 

O echipă DSP merge acasă la el pentru recoltarea probelor

 

„Pentru o astfel de situație, importantă este legătură cu medicul de familie și cu DSP, în speță cu cei care au efectuat ancheta epidemiologică, pentru că dacă apare orice simptomatologie, lucrurile acestea trebuie comunicate imediat, pentru a se putea testa”, a declarat Andrei Baciu, Ministerul Sănătății, potrivit Știrile PRO TV. 

Simptomele inițiale pot fi durerile musculare, de cap, tulburările digestive sau pierderea gustului și a mirosului. Așadar, doar dacă omul se simte rău, o echipă DSP merge acasă la el pentru recoltarea probelor. În situații excepționale, i se permite să plece singur la spital pentru testare.

„Sau mai nou, pentru că au fost foarte multe cereri pentru serviciile de ambulanță și sunt efectiv debordate de acest număr mare de pacienți care se adresează, se întâmplă să mai meargă și cu mașină proprie de unul singur la spitalul de boli infecțioase pentru recoltare”, spune Andreea Moldovan, director medical Spitalul de Boli Infecțioase Brașov.

 

Oamenii să anunțe autoritățile imediat ce au observat o schimbare a stării de sănătate

 

Important este că oamenii să anunțe autoritățile imediat ce au observat o schimbare a stării de sănătate.

„Este în cont o boală care după părerea mea este imprebizibila și extrem de parșivă. Există pacienți care evoluează și rămân asimptomatici pe toată durata infecției, există alții care pur și simplu dezvoltă complicații”, a adăugat Moldovan.

Imprevizibilă a fost boala și în cazul managerului spitalului din Vaslui, care a ajuns cu elicopterul în stare gravă la institutul matei balș din Capitala. Pentru că fiul său se afla printre tinerii aduși de la Constinești, săptămână trecută, după ce au intrat în contact cu o colega purtătoare a virusului, femeia a stat acasă, în carantină. Inițial, nu se simțea rău, însă starea ei s-a degradat în doar câteva ore. Ulterior, a fost testat pentru Covid-19 și băiatul, iar rezultatul este pozitiv.

Pentru cei care se tem să nu dezvolte simptome greu de controlat, există variantă testării la domiciliu.

Sunt clinici private care trimit personal medical acasă la pacient, pentru recoltare. Costurile sunt însă ridicate și pot ajunge și la 1.000 de lei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel