Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Presiune în Spania pentru ca muncitorii români să revină. Recoltele de zeci de miliarde de euro riscă să rămână pe câmp
WhatsApp
Spania cheamă muncitorii români înapoi la muncă, în domeniul agricol, un sector considerat foarte important şi care aduce anual o cifră de zeci de miliarde de euro. Deşi unele ferme iau măsuri pentru protejarea muncitorilor, acestea se plâng că sunt mult prea puţini muncitori pentru a face faţă volumului de muncă.
captura video TVR2

De la câteva sute de angajaţi care trebuiau să se ocupe de culesul fructelor în această perioadă, numai la o singură fermă, doar câteva zeci sunt în aceste momente pe plantaţii. Aceştia sunt aduşi la muncă în regim special, respectându-se restricţiile impuse de autorităţile spaniole.

"Ferma a închiriat două autocare şi maşini mici pentru deplasarea românilor de la locul de cazare la locul de muncă şi astfel, românii noştri continuă să lucreze şi să trimită bani acasă", a declarat pentru TVR2 reprezentanta unei plantaţii din Spania.

Citeşte şi: Ambasadorul României la Roma, discuţii cu miniştrii italienii despre muncitorii agricoli români. Cum le vor fi apărate drepturile

Fermele din Catalonia resimt cea mai mare penurie de muncitori sezonieri, după cum spun chiar reprezentanţii sindicatelor din zonă:

"În Catalonia muncesc în fiecare an 45.000, persoane pe campanie. De aici, jumătate sunt de naţionalitate română, mulţi merg din campanie în campanie în toată ţara, iar restul de aproape 40.000 de persoane muncesc nouă luni, după care merg acasă în perioada de Crăciun. Acestea din urmă se întorc între martie şi aprilie, iar închiderea vămilor în acest moment este un obstacol. Din acest motiv, cerem celor două state membre UE, România şi Spania, să faciliteze mobilitatea muncitorilor în acest sector strategic", a declarat pentru TVR2, Francesc Pena, reprezentantul Sindicatului Agricultorilor din Catalonia.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel