Poem devenit viral în Diaspora, de sărbători: „Ți se face frigul frig în oase/ Și de țară ți se face dor“ - Colindul celui fără de țară
Autor: Nicoleta Nicolau pe 21 dec 2019, 16:13 | Cultura si Traditii

Deși versurile poemului „Colindul celui fără de țară“ sunt scrise de regretatul Adrian Păunescu, acesta a devenit mult mai cunoscut după ce a fost pus pe note de îndrăgitul rapsod român Tudor Gheorghe.

Cuvinte răscolitoare până la lacrimi… mai cu seamă în aceste zile de sărbătoare prilejuite de vestea minunată a Naşterii lui Iisus Hristos, când nimeni n-ar trebui să fie singur sau înstrăinat, fără dragoste şi daruri, oriunde s-ar afla în lume.

„Colindul celui fără de țară" emoționează nu doar prin versurile de o încărcătură menită să sensibilizeze mai ales familiile care au mame, tați, copii plecați peste graniță, în căutarea unei vieți mai bune, ci și prin linia melodică pe care Tudor Gheorghe a atribuit-o acestor cuvinte.

 

„Unde-ai fi şi unde te-ai tot duceCât ai fi de rău sau cât de bun,Că mai crezi sau nu mai crezi în cruceCel mai greu îţi este de Crăciun.

Când se strâng străinii pe la caseŞi aprind lumini în pomii lor,Ţi se face mare frig în oaseŞi de ţară ţi se face dor.

Cumpără-ţi un cântec de pe piaţăŞi-o să-ţi cadă nendoios cu tronc,Şi-ai să-l ţii cu tine-ntreaga viaţăImmigrant and very tragic song.

Bate vântul, bate dinspre ţară,Suflă-n răni cu sare şi pelin,Bate vântul şi te-nchide-afară,Rudele în vizită nu vin.

Uite, Anul Nou cu dor de casăCum e ea, mai bună sau mai rea,Amintirea-n pace nu te lasăPân-la comă in zadar vei bea.

Poţi să ţii şi două, trei nevesteŞtii prea bine, toţi suntem la fel,Însă ţara numai una esteEmigrant atât de singurel.

Mori aici şi nimeni nu te-audeDar visează tot ce-ţi e pe plac,Că te bărbiereşti si pleci la rudeŞi găseşti pe masă cozonac.

Bate vântul plin de dor de ţarăŢi se face dintr-o dată rău,Bate vântul şi te-nchide-afară,Nu ştii ce să faci cu trupul tău.

Nu e mare lucru, ştii prea bineAlţii mese mai bogate pot,Dar un simţământ e viu în tineCă acasă e mai mult ca tot.

Din puţinul lor, ai tăi vor faceTot ce pot să fie fericiţi,Să petreacă-n linişte şi paceSă mai râdă şi să bea un şpriţ.

Unde-ai fi şi orice-ai fi, bătrâne,Parcă dorul şalele ţi-a frânt,Şi atât din tot îţi mai rămâneSă te-aşezi cu faţa la pământ

Si să plângi când toţi în sărbătoareHohotesc de parcă te-ar sfida,Şi să plângi durerea ta cea mareŞi să plângi de dor de ţara ta“

 

Te-ar putea interesa și ....
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
Crossuri parteneri