Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Peste 8.000 de copii din diaspora au revenit în școlile românești. Făgărășian: „Profesorii le-au zis se întoarcă acasă, că nu sunt pregătiți“
WhatsApp
Mii de copii se întorc în țară anual după vacanță și se înscriu la școlile din România. În anul pandemic 2020, numărul elevilor reveniți din diaspora a fost de peste 8.000 cu 6% mai mult decât în anul precedent. Mulți însă nu au fost primiți cu brațele deschise de sistemul românesc de învățământ. Valentin Făgărășian, deputat PNL de Diaspora, anunță că lucrează la o lege privind facilitarea procesului de integrare al acestor elevi.
Peste 8.000 de copii din diaspora au revenit în școlile românești. Făgărășian: „Profesorii le-au zis se întoarcă acasă, că nu sunt pregătiți“

Mii de elevi români reveniți din Italia, Spania, Marea Britanie, Germania sau alte țări unde părinții lor au ales să meargă în căutarea unui trai mai bun au revenit în România, anul trecut, și au reluat sau început școala. Însă adaptarea nu a fost nici pe departe lipsită de provocări. Atât copiii românilor din diaspora, cât și profesorii, au întâmpinat dificultăți în acest sens.

„Ultimele statici ne arată că în anul 2020 peste 8000 de copii români au revenit în țară și s-au înscris la școală.

Ce înseamnă asta? Înseamnă cu avem cel puțin 8000 de copii care trebuie să se confrunte cu un sistem de învățământ diferit, cu profesori care nu au fost formați să integreze această categorie în clase deja formate și uneori colegii, copiii, care nu sunt educați să îi ajute pe noii colegi în acest parcurs școlar.

În acest moment, România încă nu are un sistem de integrare pentru copiii reveniți din străinătate și din acest motiv o bună parte din acești copii înfruntă dificultăți în procesul de reintegrare“, scrie deputatul PNL de diaspora, Valentin Făgărășian, atrăgând atenția asupra unor probleme care nu au fost luate în considerare până acum.

Peste 8.000 de copii din diaspora au revenit în școlile românești



„Personal, am avut aceeași problemă cu cei doi băieți ai mei, după ce am revenit acasă și i-am înscris la școală. Au fost profesori care le-au zis celor mici că era mai bine să nu se întoarcă acasă, că nu sunt pregătiți pentru sistemul de învățământ românesc...“, a mărturisit acesta.

Tocmai de aceea, liberalul spune că are în lucru un proiect care vizează facilitarea procesului de integrare a acestor elevi în sistemul românesc de învățământ.

 Împreună cu echipa mea și alți colegi lucrăm la un proiect de lege care să implementeze sistemul de învățământ cu programe de formare pentru profesori și materiale didactice potrivite, pentru a facilita acești copii în procesul de integrare. Va voi ține la curent și pe acesta temă! Diaspora contează cu adevărat. Copiii românilor contează cu adevărat“, conchide deputatul Făgărășian.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Educatie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel