Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pensiile românilor din diaspora. Daniel Baciu, șeful CNPP, despre condiția OBLIGATORIE: „Fără aceasta, exclus“
WhatsApp
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Public (CNPP), a vorbit despre noua lege a pensiilor și despre pensiile acordate românilor care lucrează în străinătate.
Daniel Baciu CNPP

Daniel Bacu, șeful CNPP a fost invitatul Raluca Țigmeanu la Realitatea Plus, unde a vorbit despre acordarea pensiilor comunitare pentru românii care au muncit în afara granițelor.

„Acest principiu de calcul al pensiilor comunitare este cunoscut. Acolo unde există acorduri bilaterale- și România are acorduri cu toate statele din comunitatea Europeană, dar nu numai - acolo se recunosc reciproc aceste contribuții de asigurări sociale pe care le achităm fiecare în statul respectiv, și se  face un schimb de date cu privire la aceste contribuții.

Există niște formulare europene tipice, astfel încât calculul pensiei comunitare se face prin însumarea tuturor stagiilor de cotizare a unui cetățean român acolo unde a realizat aceste stagii, urmând ca fiecare stat să acorde pensia proporțional cu anii lucrați în statul respectiv. Acesta este principiul de calcul al pensiilor comunitare“, a explicat șeful CNPP la Realitatea PLUS.

Pensiile românilor care lucrează în străinătate: Cine beneficiază?

 

El a explicat puțin despre  principiul de calcul "pro rata temporis". „Acea proratizare se face și calculul se face adunând totalul stagiilor de cotizație în decizia de pensie comunitară. Dar totuși, fiecare stat acordă pensia pe contribuția plătită și pe condițiile specifice legislației fiecărui stat în parte. Deci diferă de la un stat la altul vârstele de pensionare. Altfel, fiecare cetățean se supune legislației proprie a statului respectiv“, a explicat acesta.

„Adică, dacă am lucrat 3 ani în România, 4 în Spania, 2 in Italia, pensia vine de la fiacre stat?“, a întrebat realizatoarea Raluca Țigmenau.

„Se face o totalizare a tuturor stagiilor de cotizare din fiecare stat membru. Pentru ca dreptul de pensie să se poată deschide în fiecare stat, trebuie să ai acel stagiu minim de cotizare de 15 ani. Fără acest stagiu minim, exclus, nu se poate deschide acest drept de pensie. Dar dacă ai acest stagiu de cotizare minim de cotizare de 15 ani, potrivit legislației noastre, fiecare stat acordă pensie pe banii contribuiți în statul respectiv de muncitorul român“, a adăugat acesta.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel