Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Parlamentarii USR PLUS de Diaspora propun eliminarea certificatului medical prenupțial: "Pentru românii din Diaspora e un chin să-l obțină"
WhatsApp
Trei parlamentari USR PLUS au depus, miercuri, o inițiativă legislativă care vizează modificarea art. 25 din Codul Civil, menită să reducă, prin scoaterea certificatului medical prenupțial, numărul de documente pe care cuplurile trebuie să le pregătească atunci când se prezintă la starea civilă. 

Propunerea parlamentarilor USR PLUS de eliminare a acestui certificate se bazează pe două argumente puternice: faptul că România a rămas singurul stat din UE care mai cere asemenea documente la căsătorie și că eliminarea acestui certificat medical prenupțial va degreva activitatea consulatelor și va debirocratiza procedura de căsătorie.

„Pentru românii din Diaspora este un chin să obțină acest certificat. Întâi și întâi, trebuie să îl obțină în limba statului-gazdă, apoi au la dispoziție 14 zile lucrătoare să îl traducă la consulat în limba română. Iar cozile la consulate pentru orice durează luni de zile. Programările trebuie făcute minuțios și cu foarte mare precizie pentru a putea fi rezolvate traducerile și legalizările în timp util. Acest proiect ne-a fost cerut chiar de românii din comunitățile din străinătate și ca urmare l-am depus împreună cu colegii mei deputați USR PLUS de Diaspora în Parlament”, spune Radu Mihail, liderul grupului USR PLUS din Senat.

La rândul ei, deputatul Simina Tulbure spune că acest certificat medical prenupțial este un document care se eliberează în urma unor teste medicale care arată dacă viitorii soți sunt bolnavi sau nu de HIV/SIDA, sifilis sau TB.

România, singurul stat din UE care cere test de sifilis

 

„Testul de sifilis de exemplu a fost introdus în SUA în anii ’30, in contextul izbucnirii unei epidemii. Acum, la 90 de ani distanță, medicina a evoluat, sistemele de tratare și prevenție au evoluat și ele și numărul cazurilor a scăzut vertiginos. Însă, deși numărul bolnavilor este foarte mic, legislația națională nu a fost modificată sau schimbată. Așa se face că România a rămas singurul stat din UE care încă cere în mod obligatoriu această testare în vederea căsătoriei”, spune Simina Tulbure.

„Eliminarea acestui certificat înseamnă ușurarea semnificativă a procesului căsătoriei, în special pentru cei din Diaspora care pe lângă obținerea lor, mai trebuie să le și traducă și legalizeze. E o măsură dorită de românii din străinătate, am avut multe discuții cu comunitatea din Spania pe subiect. Sperăm să fie trimis la comisiile competente cât mai rapid și să fie adoptat până de sărbători”, a declarat deputatul Iulian Lorincz, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Info-utile Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel