Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pașaportul, folosit ca act de identitate în România. Proiect legislativ pentru românii din Diaspora
WhatsApp
Senatorul de Diaspora Radu Mihail a declarat la StiriDiaspora.ro că a inițiat un proiect legislatv pentru românii din străinătate prin care aceștia și-ar putea folosi pașaportul ca act de identitate, oriunde în România, cei care nu mai au un buletin românesc scăpând astfel de toate problemele. 

(Citește podcastul AICI)

"Una din propunerile legislative pe care le-am inițiat este ca pașaportul să fie recunoscut ca act de identitate. Avem 700 000 de compatrioți care nu mai au buletin românesc, au pașaport de cetățean român cu domiciliu în străinătate și care în anumite instituții românești, se trezesc că nu au act de identitate, pentru că în legea românescă, pașaportul nu este considerat ca fiind un act de identitate. Soluția sugerată de autorități era ca românii din străinătate să-și declare domiciliul undeva în România și artificii de genul acesta. Cu inițiativa legislativă pe care am propus-o, vrem să fie foarte clar: pașaportul este eliberat de statul român, are CNP-ul pe el, e act de identitate, deci dacă vin din afara țării să nu am nici un fel de problemă, merg la bancă, la ANAF, oriunde și să fiu recunoscut că sunt român, iar CNP-ul meu să clarifice cine sunt în fața autorităților. A

Al doilea lucru pe care îl promovăm este separarea noțiunii de idenitate, de noțiunea de domiciilu. Ce contează pentru statul român dacă mi-am schimbat domiciliul și m-am mutat dintr-un sat din Germania, într-un oraș din Anglia? Statul român trebuie să știe cine sunt eu, unde m-am născut, identitatea mea e importantă, iar apoi declar eu unde locuiesc. Sunt lucruri simple care ne fac viața amară din când în când și putem să luăm măsuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Esti departe, esti acasa! Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel