Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Omletă de macaroane - Rețeta care făcea furori în România interbelică
WhatsApp
Bucătăria românească tradițională ascunde multe comori culinare, unele surprinzător de simplu de făcut și delicioase. Este cazul și rețetei de omletă de macaroane, publicată într-un ziar din 1940. 
Omletă de macaroane - Rețeta care făcea furori în România interbelică

Omletă de macaroane este o rețetă veche, publicată într-un ziar din aprilie 1940. Acest preparat se recomandă a fi servit ca alături de crap polonez și Alivenci. Iată cum se face.

Ingrediente

 

- 100 grame macaroane

- 2 ouă

- unt

- 1 lingură sos de tomate

- 2 linguri de lapte

- 1 lingură făină

- 1 lingură cașcaval ras și sare

Omletă de macaroane. Mod de preparare

 

Iată rețeta de omletă de macaroane, exact așa cum a fost ea publicată de un ziar în aprilie 1940. 

"Se încing în tigaie 2 linguri cu unt și se rumenește bine 100 grame de macaroane fierte. Se bat 2 ouă cu 1 lingură sos de tomate, 2 linguri de lapte, 1 lingură făină, 1 lingură cașcaval ras și sare. Se toarnă peste macaroane, se frige, se răstoarnă pe un capac uns cu unt și se pune din nou în tigaie să se frigă și pe partea cealaltă".

Poftă bună!

Omletă-de-macaraoane

Dacă ți-a plăcut această rețetă, cu siguranță îți va plăcea și cea de Găluști de cartofi cu sos de ficat, o altă rețeta genială din bucătăria românească veche.

Sursa foto: Pagina de Facebook Reclame Vechi.

Scurt istoric al omletei

 

Termenul „omlette“ provine din franţuzescul "lemelle", devenit ulerior "lamelle", cu sensul de lamă foarte fină. De aici s-a format cuvântul "omlette", sub influenţa latinescului "ovum" care se datorează comparării omletei cu o lamă.

Prima versiune a omletei pare să îşi aibă originea în Persia Antică, însă există şi alte popoare care aveau propria modalitate de a o prepara. În Marea Britanie există chiar o reţetă care datează din secolul al XIV-lea, realizată dintr-un amestec de ouă şi ierburi aromatice mărunţite, gătite în vase cu unt.

Chiar dacă datorită modului simplu de preparare se bănuiește că s-ar fi consumat din preistorie, primele dovezi scrise există din timpul Imperiului Ahemenid, ca predecesor al omletei cu ierburi Kookoo, fel de mâncare tipic iranian. În antichitate, în prima carte de bucate care se păstrează în actualitate De re coquinaria, gastronomul roman Marcus Gavius Apicius prezintă rețeta Ova spongia ex lacte (scob de ouă cu lapte).

De asemenea conchistatorii spanioli au relatat în Crónicas de Indias că amerindienii consumau și vindeau tortilla de huevos (scrob de ouă), demonstrând că acest fel de mâncare exista și în Americi înainte de venirea europenilor, potrivit Wikipedia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel