Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Obiceiul Babelor din luna martie 2021. Cum îți alegi „baba”și ce înseamnă 
WhatsApp
În credința populară, primele nouă zile ale lunii martie sunt numite babe. Există obiceiul de a pune babe, adică de a numi pe fiecare din aceste zile cu numele unei babe cunoscute, pentru a cunoaște firea ei: „dacă timpul nu e bun, baba e rea”. Zilele babelor se încheie pe 9 martie, când se crede ca vin moșii și căldura.
babele traditie martie

Perioada 1-9 martie este cunoscută în popor sub denumirea de “Zilele Babei Dochia” sau “Zilele Babelor” și este legată de venirea primăverii și Mărţişor. În această perioadă, fiecare femeie poate să îşi aleagă o zi, adică o “babă”, iar în funcţie de vreme, va afla cum va fi anul respectiv pentru ea. Din 9 martie vin Moșii, când bărbaţii pot să îşi aleagă câte o zi.

Primele zile din luna martie sunt considerate schimbătoare, unele fiind prea călduroase, iar altele friguroase. Etnografii spun că tradiţia “babelor” a apărut din mitul Babei Dochia, unul cel mai vechi din cultura românească. Baba Dochia şi-ar fi luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de biserică pe 1 martie. În vechiul calendar roman, anul începea pe 1 martie, iar Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârşite şi trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră granița dintre iarnă şi primăvară, potrivit crestinortodox.ro. Între 1 şi 9 martie, Dochia îşi împlineşte destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a „muri spre renaştere”. Aspectul instabil al vremii din această perioadă ar fi cauzat de caracterul capricios al Babei Dochia.

 

Cum se alege „baba”?

 

Tradiţia spune că în perioada 1-9 martie, fiecare fiecare are o “babă”. Data acesteia se calculează în funcţie de ziua naşterii. De exemplu, dacă eşti născut în ziua de 18, baba ta va fi 1+8=9, adică 9 martie. „Baba” se poate alege și la întâmplare: înainte de perioada 1-9 martie, decizi ce zi din această perioadă îţi va arăta cum îţi va merge tot anul.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Cultura si Traditii Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel