Muncitor sezonier în Germania. Drepturi, obligaţii şi condiţii
Autor: Andreea Cosma pe 10 apr 2020, 17:11 | Internațional

Cum tot mai mulţi cetăţeni români doresc să se întoarcă la muncă chiar şi pentru o perioadă determinată, recomandarea principală este informarea prealabilă cu privire la drepturile şi condiţiile pe care le au muncitorii sezonieri în statele membre UE, informează organizația AEBS. 

 

Un muncitor sezonier, înainte de toate, este o persoană care munceşte pentru o perioadă de aproximativ trei luni de zile, pe contract determinat.

Principalele domenii în care sunt căutaţi muncitorii sezonieri sunt agricultura, turismul sau horeca şi catering.

 

Au muncitori sezonieri obligația de a plăti asigurare socială?

Lucrătorii sezonieri nu trebuie să plătească nimic din punct de vedere al securității sociale. Cu toate acestea, trebuie îndeplinite următoarele cerințe: 

În cazul unei săptămâni de cinci zile lucrătoare, activitatea nu se poate desfășurată mai mult de trei luni pe an. Dacă un sezonier muncește mai puțin de cinci zile pe săptămână, munca sezonieră este limitată la 70 de zile/an lucrătoare. Locul de muncă pe termen scurt nu trebuie practicat doar în scopul de a câștiga pentru a supraviețui.

 

Care este salariul legal pentru lucrătorii sezonieri străini ?

In Germania exista din 2015 legea (MiLoG). Aceasta lege clarifica Salariul minim pe economie. 

Încăpând cu 01.01.2020 salariul minim pe economie este de 9,35 €/ora brut și este valabil și pentru sezonieri.

 

Sunt obligati sezonieri sa plateasca impozit in Germania ?

Teoretic NU, dar asta depinde de venitul sezonierului. Dacă Sezonierul nu depășește venitul anual de 9.408,00 eur atunci este scutit de impozit pe venit, iar dacă depășește această limită, impozitul pe salarii va fi dedus din salarii ca orice alt angajat.

 

Încetarea ca lucrător sezonier: care sunt caracteristicile speciale?

La acest punct, dorim sa fiți atenți pentru ca este foarte important.

Aici avem doua Legi la care trebuie sa avem grija.

Legea Concedierii și Demisiei KSchG nu se aplica doar celor ce muncesc minim 6 luni pe an

Iar Art. 622 BGB din Codul Civil se aplica celor ce muncesc de mai mult de 3 luni dar nu depășesc 6 luni.

Pentru ca sezonieri nu muncesc mai mult de 3 luni de zile pe an, Angajatorul poate stabili cu Muncitorul Demisia/Concedierea de la o zi la alta. 

 

Este Sezonierul asigurat medical ? Daca sezonierul muncește deja de mai bine de 4 săptămâni și din motive neprovocate devine bolnav, are dreptul de a primi salariul mai departe pentru o perioada de pana la 6 săptămâni. Dacă din păcate sezonierul se îmbolnăvește im primele 4 săptămâni de munca, atunci angajatorul nu este obligat sa plătească salariul mai departe.  AEBS.org roagă pe toți cei ce vin la munca în străinătate, ca înainte de a părăsi Romania, sa se asigure personal pentru minim 5 săptămâni.   Au sezonieri dreptul la Concediu de Odihna ?

DA bineînțeles. Doar ca nimeni nu întreabă de acest lucru.

La aceasta tema, avem dea-face cu legea federala de Concediu de Odihna (BUrlG).   Legea Federala spune clar: cei ce muncesc 5-zile pe săptămână, au dreptu la minim 20 de Zile de Concediu pe an.   Asta inseamna ca un sezioner are dreptul: 1. Daca munceste 1 Luna: 2 zile de Concediu 2. daca munceste 2 Luni: 3 zile de Concediu 3. iar daca munceste 3 Luni: atunci are chiar 5 zile de Concediu de odihna. In Final, un muncitor roman ce vine în Germania ca sezonier la strâns de Sparanghel, el va avea un Salar minim de 9,35 €/ora brut. In plus are dreptul la concediu de odihna și din a 5-a săptămână de munca este asigurat medical și angajatorul are obligația sa îi plătească salariul mai departe, pana la 6 săptămâni.

 

Din experiență dorim sa va anunțăm, ca de obicei, dacă un sezonier se anunță bolnav, chiar dacă au trecut cele 4 săptămâni, angajatorul îl da afara de pe o zi pe alta.

Toți cei ce vin ca sezonieri trebuie sa citească bine contractul lor de munca sezoniera, pentru ca salariul pe Kg, bucata sau alta varianta nu este legala. In plus sa fie atenți si la cum este cu chiria pe perioada de munca. Cat costa, unde se locuieste, cati in camera, etc!

sursa: aebs.org

Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri