Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Munca în Spania: ce trebuie să știi despre dreptul la pensie
WhatsApp
Românii care au muncit în Spania au dreptul la pensie de la statul spaniol, dacă îndeplinesc anumite condiții. Toți cetățenii Uniunii Europene beneficiază de aceleași drepturi.
Sondaj: Doar un procent de 27,7% dintre români au beneficiat de creşteri salariale

Un cetăţean care şi-a desfăşurat activitatea profesională în mai multe state europene obţine ceea ce se numeşte pensie comunitară - fiecare stat plătește o parte din pensia totală, conform perioadelor de cotizare. Astfel, pentru cei care au cotizat în România şi apoi în Spania, pensia se va calcula prin însumarea drepturilor datorate de fiecare stat pentru perioadele de cotizate de pe teritoriul fiecăruia.

 

Îndeplinirea condițiilor dintr-un singur stat

 

Pentru a putea deveni pensionar, cetățeanul trebuie să îndeplinească cel puțin condițiile prevăzute de  legislația unuia dintre statele în care a lucrat și a cotizat. Pentru a putea beneficia de pensie și din România, și din Spania, cetățeanul care depune dosarul de pensionare trebuie să fi lucrat cel puțin un an în această a doua țară. Foarte avantajos este faptul că punctul de pensie din Spania este mai mare decât cel din România, pentru că și salariile minime sunt mai mari.

Citeşte şi: AVIZ românilor din Spania: Pensionarea pentru limită de vârstă sau de invaliditate

Beneficiarul poate solicita dreptul de pensie în fiecare stat în care a cotizat, în momentul îndeplinirii vârstei de pensionare cerute de legislaţia naţională a statului respectiv, chiar dacă nu îndeplineşte încă vârsta de pensionare în celelalte state în care şi-a desfăţurat activitatea. Astfel, o persoană pensionată deja, la limită de vârstă, în România, îşi poate continua activitatea profesională în Spania, până împlineşte vârsta de pensionare prevăzută de acest stat, iar în momentul în care o împlinește, poate depune cererea de pensionare şi către autoritatea naţională competentă din Spania.

 

Modalități de calcul al pensiei comunitare

 

Drepturile la pensie vor fi calculate în fiecare țară proporţional cu perioadele de cotizare realizate în fiecare dintre cele două sisteme de pensii. În cazul lucrătorilor migranţi, stagiul de cotizare se calculează prin însumarea perioadelor de asigurare realizate în România, cu cele de asigurare realizate în Spania.

Fiecare țară din Uniunea Europeană are anumite criterii de acordare a pensiei, conform propriei legislații. În Spania se poate primi pensie din partea statului, dacă beneficiarul a lucrat cel puțin 15 ani în această țară, plătind cotizațiile. Dacă a lucrat mai puțin de 15 ani, dar mai mult de un an, are dreptul să primească pensia comunitară, calculată în funcție de stagiul de cotizare.

Citeşte şi: Ce trebuie să ştii dacă îţi duci copilul la şcoală în Spania

Calculul se face astfel: toate perioade lucrate în alte țări se cumulează, resultând „pensia teoretică”, adică pensia care ar rezulta dacă toate contribuțiile ar fi fost plătite la fondul de pensii al uneia dintre țări, pe toată durata stagiului de cotizare. Valoarea rezultată se ajustează apoi, pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din țara respectivă, rezuultând „prestația pro-rata”. 

De exemplu, dacă o persoană a lucrat timp de 20 ani în Franța și doar 10 de ani în Spania, aceasta are dreptul de a obține pensie doar din partea statului în care a lucrat cel puțin 15 de ani, adică Franța. Casa de pensii din Spania îi va acorda beneficiarului doar cuantumul la nivel european, pornind de la valoarea teoretică a pensiei pe care ar fi primit-o dacă ar fi lucrat în Spania pe toată perioada stagiului de cotizare, adică 30 de ani, calculând apoi cu ajustarea prin „pensia pro-rata”. Suma astfel rezultată se va adăuga celei pe care beneficiarul o primește din țara în care a avut un stagiu complet de cotizare.

 

Documentele necesare în fiecare țară

 

Atunci când se îndeplinesc toate condiţiilor pentru pensionare, în cazul persoanelor stabilite pe teritoriul Spaniei, cererea de pensionare se depune la instituţia de asigurări sociale de la locul de şedere permanentă, care face toate demersurile către instituţia competentă din România sau din Spania, nefiind necesară deplasarea.

Cererea de pensionare trebuie să fie însoţită de toate documentele prevăzute de legislaţia din fiecare stat. Pentru România este nevoie de carnetul de muncă sau adeverinţe eliberate, în condiţiile legii, de foştii angajatori. Pentru Spania, este nevoie de documentele care atestă perioada lucrată şi pentru care s-au plătit cotizațiile - „vida laboral”.

Citeşte şi: Cum se poate obține cetățenia spaniolă. Ce trebuie să știe ROMÂNII

Pentru a se asigura în permanență că i se plătesc toate cotizațiile către statul spaniol, astfel încât să poată beneficia de pensie, fiecare angajat trebuie să fie foarte atent la contractele de muncă pe care le semnează, dar și să verifice periodic dacă i s-au plătit cotizațiile, conform contractului. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Tu stii ce drepturi ai? Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel