Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mort la muncă în Germania, angajat în acte în România: Tragedia unei familii din Bistrița scoate la iveală un sistem putred
WhatsApp
Un muncitor român și-a pierdut viața pe un șantier din Germania, după ce un perete a căzut pe el. Incidentul tragic a scos însă la iveală un sistem putred, prin care firmele românești duc muncitori în această țară, iar singurii câștigători sunt patronii.
Foto ILUSTRATIV

Tragedia unei familii din Bistrița scoate la iveală un sistem prin care statul german este fraudat, muncitorii sunt neprotejați, iar singurii câștigători sunt patronii firmelor. Cazul ne-a fost adus în atenție de Erich Mocanu, fondatorul AEBS Germania, care luptă pentru drepturile românilor din Germania și Austria.

"În data de 4 mai, pe un șantier de lângă Frankfurt lucrau mai mulți români. La un moment dat, un perete al construcției s-a prăbușit peste unul din muncitori și l-a ucis pe loc. Unul din copiii bărbatului, care lucra alături de tatăl său, a fost rănit și el, fiindu-i zdrobit piciorul. În urma cercetărilor pe care le-am făcut, am observat că toți lucrează pentru o firmă de construcții din București care trimite muncitori în străinătate.

Muncitorii români nu sunt protejați de legea germană

 

Practic, deși patronul companiei la care lucrează românii mai are o firmă cu sediul în Offenbach am Main (lângă Frankfurt), acesta "fentează" sistemul prin faptul că, în acte, muncitorii sunt angajați la firma din România.  

Acest lucru înseamnă că niciunul dintre ei nu este asigurat în Germania, după legea germană.

Membrii familiei m-au contactat, iar eu o sa investighez acest caz.

Problema este că se aduc muncitori din România și astfel se înșală statul german. Asigurările și contribuțiile se plătesc în România, iar în cazul unor astfel de accidente statul german nu este dator cu nimic. Eu nu pot fi de acord cu asta, nu e normal. Asiguratorii din Germania nu au nicio răspundere, iar muncitorul nu e protejat după legea germană", spune Erich Mocanu, fondatorul asociației AEBS Germania. 

roman-germania-erich-mocanu

Se pare că această practică este tot mai des întâlnită în rândul angajatorilor români, scopul fiind acela de a evita sistemul de protecție a muncitorilor din Germania și sistemul de asigurări de aici.   

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel