Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Membrii CSM cer sesizarea CCR după înregistrările PSD: „Dăncilă știrbește independența judecătorilor”
WhatsApp
Șapte membri CSM îi cer Liei Savonea sesizarea CCR, după ce Viorica Dăncilă a spus că miza moțiunii sunt dosarele, Secția Specială și numirea procurorilor.
gov.ro

Șapte membri CSM au solicitat șefei CSM, Lia Savonea, să sesizeze CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituțională între premierul Viorica Dăncilă, pe de o parte, și autoritatea judecatorească, prin Înalta Curte de Casație și Justitie, Ministerul Public și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de alta parte.

Magistrații mai solicită plenului CSM apărarea independenței autorității judecătorești în acest caz. Cererea vizează declarații făcute de Vorica Dăncilă în mai multe înregistrări audio care au fost preluate de presă și difuzate în spațiul public marți seara.

Potrivit membrilor CSM, acestea sunt de „o intensitate deosebită, având în vedere calitatea doamnei prim-ministru și gravitatea afirmațiilor”.

Cei șapte magistrați care au inițiat acest demers sunt: Andrea Annamaria Chis, Mihai Balan, Bogdan Mateescu, Tatiana Toader, Florin Deac, Mihai Cristian Ban și Nicolae Solomon, scrie ziare.com.

Potrivit cererii transmise Liei Savonea, cei 7 magistrați arată că, „prin afirmația că menținerea la guvernare a unui partid politic și rămânerea în ființă a Guvernului României au ca miză - chiar mai mare decât înalta demnitate de prim-ministru - dosarele (judiciare), Secția Specială și numirea procurorilor, doamna prim-ministru și președinte al PD știrbeste în mod grav independența autorității judecătorești, principiu care presupune cu necesitate ca "gestionarea dosarelor judiciare, respectiv înfăptuirea Justiției să se facă în mod liber, având ca unic temei legea, de către magistrați independenți și fără a depinde în vreun fel de un anume guvern în funcțiune sau de un anume partid care să formeze majoritatea parlamentară care îl susține”.

„De asemenea, numirea procurorilor în general și numirea procurorilor SIIJ în special ar trebui să se facă fără vreo condiționare din partea unui partid, guvern sau prim-ministru. Deși toate organismele internaționale care au fost chemate să se pronunțe asupra modificărilor legislative din domeniul Justiției au statuat public necesitatea unor procese de numire la vârful parchetelor bazate pe proceduri transparente și echitabile, care să promoveze meritocrația, discursul doamnei Vasilica Viorica Dăncilă, în calitate de prim-ministru și președinte al unui partid politic (Partidul Social Democrat), demonstrează o cu totul altă abordare, inclusiv prin crearea unei condiționari între numirile în funcțiile de conducere la parchete și factorul politic”, spun magistrații.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel