Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mărturia unui supraviețuitor al atacului din Germania: „Avea o gaură în gât”
WhatsApp
Întreaga comunitate din oraşul german Hanau este şocată de atacul în care şi-au pierdut viaţa nouă persoane - cele mai multe dintre ele musulmane.

Oamenii spun că, în ultima vreme, manifestările xenofobe au luat amploare şi acum se tem să nu aibă loc alte atacuri.

Asasinul, un german de 43 de ani, cu convingeri de extremă-dreapta, a deschis focul în două baruri frecventate de turci.

Citește și Românul care a murit în Germania îşi cumpărase o locuinţă şi intenţiona să se întoarcă în ţară

Pe străzile din Hanau, sute de oameni au participat la un marș în amintirea victimelor atacului de miercuri. Cei mai mulţi dintre cei ucişi sunt imigranţi turci sau germani de origine kurdă. Rudele şi apropiaţii lor s-au adunat la moscheea din localitate şi s-au rugat pentru ei.

„Durerea pe care am simţit-o... Ne rugăm la Dumnezeu să nu mai trecem prin asta vreodată. Suntem alături de familiile fraţilor noştri şi ne rugăm să aibă putere”, a spus Imam Fevzi Hocuk, potrivit Știrile PRO TV.

 

„A deschis focul, şi-a descărcat încărcătorul, apoi s-a lăsat tăcerea”

 

Un bărbat care a supraviețuit atacului spune că iniţial a crezut că cineva trage cu gloanţe oarbe în afara restaurantului în care lua masa. A scăpat cu două răni uşoare, dar este încă șocat de episodul trăit.

Citește și Povestea românului ucis în atacul din Germania: „S-a despărţit de prieteni şi iubită ca să îşi ajute mama să supravieţuiască"

Piter Minnemann, supravieţuitor: A deschis focul, şi-a descărcat încărcătorul, apoi s-a lăsat tăcerea. A ieşit afară ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Am deschis ochii, eram în viaţă, eram fericit. I-am întrebat pe cei din jur dacă erau bine şi Edris - nu ştiu dacă trăieşte, cred că a supravieţuit - avea o gaură în gât şi spunea „m-a nimerit, m-a nimerit".

 

Atacurile rasiste s-au înteţit

 

Atacatorul a fost identificat drept Tobias Ratjen, un cetăţean german de 43 de ani. S-a sinucis în locuinţa lui, unde a fost găsit şi trupul fără viaţă al mamei sale, în vârstă de 70 de ani. Potrivit anchetatorilor, individul avea convingeri de extremă-dreapta şi, înaintea atacului, a postat pe internet un manifest rasist. Pentru imigranţii stabiliţi în Hanau, viitorul este unul sumbru - mai ales că, în ultima vreme, atacurile rasiste s-au înteţit.

Ahmed Oda, credincios: „În acest moment suntem atât de şocaţi de ceea ce s-a întâmplat încât nu ştim ce să facem. Cum să mergem mai departe?"

Citește și Profilul ucigașului românului care muncea în Germania: „Se credea un geniu privilegiat ceea ce l-a dus la ură față de străini"

Credincios: „Lucrurile se înrăutăţesc. De exemplu, am găsit carne de porc în faţa moscheei. De ce ar face cineva aşa ceva? Nu are sens, nicio persoană normală nu ar face asta."

Pentru a preveni alte manifestări xenofobe sau atacuri îndreptate împotriva comunităţilor de imigranţi, autorităţile germane au anunţat că vor spori numărul patrulelor de poliţie în toată țara.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel