Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Liber la graniţa cu Ungaria. Budapesta urmează să ridice starea de urgenţă la 20 iunie
WhatsApp
Starea de urgenţă controversată adoptată în Ungaria pentru a lupta împotriva noului coronavirus ar urma să fie ridicată la 20 iunie, a anunţat marţi guvernul premierului Viktor Orban, acuzat că a profitat de pandemie pentru a-şi consolida puterea.

„Un proiect de lege care cere guvernului să pună capăt stării de urgenţă este înaintat astăzi parlamentului", a scris ministrul Justiţiei, Judit Varga, pe Facebook, adăugând că "odată cu adoptarea acestei legi, starea de urgenţă ar urma să se încheie la 20 iunie în Ungaria".

Legislaţia de urgenţă adoptată la 30 martie i-a acordat premierului naţionalist puterea de a guverna prin decret până când cabinetul său declară încheiată pandemia, relatează AFP şi Reuters.

Unele din cele peste 100 de decrete publicate de atunci au restrâns puterile autorităţilor locale şi mijloacele lor financiare pentru a combate pandemia.

Poliţia a anchetat de asemenea zeci de persoane acuzate de "alarmism" după ce au publicat afirmaţii critice pe reţelele de socializare în privinţa gestionării epidemiei.

La nivel naţional, dar şi european, numeroase voci şi-au exprimat criticile, acuzându-l pe Orban că profită de criză pentru a slăbi democraţia în Ungaria, o ţară membră a Uniunii Europene unde statul de drept a fost deja fragilizat de zece ani de când Orban este la putere, comentează AFP.

Comisia Europeană a cerut la începutul lunii mai ca Ungaria, vizată din septembrie 2018 de o procedură judiciară pentru presupuse încălcări ale valorilor fondatoare ale UE, "să revină în clubul ţărilor incontestabil democratice".

Ungaria, care numără 9,8 milioane de locuitori, înregistra oficial marţi 3.771 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, dintre care 499 de decese

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel