Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Zeci de badante românce, ajunse într-o rețea periculoasă: „Dacă nu te oprești din vorbit, te facem să dispari”
WhatsApp
Un italian, în vârstă de 67 de ani, și o româncă, în vârstă de 47 de ani, sunt acuzați că au alimentat o rețea, între Gavirate și Azzate, specializată în recrutarea de badante românce, în Italia.
Italia. Zeci de badante românce, ajunse într-o rețea periculoasă: „Dacă nu te oprești din vorbit, te facem să dispari”

„1.000 de euro pe lună, munciți, nu vă plângeți, nu cereți explicații. Și mai presus de toate să nu aveți pretenții”. Acestea au fost condițiile impuse femeilor românce în căutarea unui loc de muncă ca îngrijitoare care au intrat în „cercul” a trei cooperative sociale situate între Gavirate și Azzate.

Faptele pentru care cei doi sunt judecați au avut loc între anii 2009 și 2014. Echipajul mobil din Varese și carabinierii Unității Inspectoratului Muncii au scos la lumină mecanismul, car acum face obiectul urmăririi penale, pentru intermedieri ilicite.

Bărbatul, însoțitor la momentul evenimentelor al administratorului uneia dintre cele trei cooperative implicate, anchetat și ulterior decedat, apare în rechizitoriul Parchetului Varese ca unul dintre responsabilii cu plasarea în muncă a îngrijitorilor. Românca era în schimb proprietara unui apartament în care îngrijitoarele care nu aveau posibilitatea de a fi găzduite în casele persoanelor de care au avut grijă, rămâneau peste noapte.

 

Comision de 300 euro

 

Cele trei cooperative implicate s-au ocupat de toate detaliile, de la călătoria România - Italia până la contacte cu angajatorii. Toți, conform acuzației, după ce au plătit un „comision” de câteva sute de euro, au început să-și îndeplinească atribuțiile fără să fi semnat vreun contract. Aceeași versiune a fost confirmată, astăzi, în sala de judecată, în fața completului Varese, prezidat de judecătorul Cesare Tacconi, de una dintre româncele care a ajuns în rețea.

Femeia ajunge în Italia în 2011. Urmează „procesul” impus de cooperativă, plătind 300 de euro unui compatriot (acum judecat) și este trimisă la domiciliul unei doamne în vârstă, din Gavirate, pentru îngrijire non stop, 24 ore, cu excepția unor ore libere în weekend. Își deschide un cont la bancă, așa cum i-a fost indicat, pentru a-și încasa salariul și la sfârșitul fiecărei zile doarme pe o canapea extensibilă în garsoniera pensionarei. Timp de un an, badanta româncă a acceptat situația, însă apoi lucrurile s-au înrăutățit.

„Trebuia să mă întorc în România, să mă ocup de vânzarea casei care aparținea familiei mele”, a explicat badanta româncă astăzi în sala de judecată. „Am avut nevoie de două săptămâni, dar învoirea mea a fost refuzată”. Femeia insistă, în timpul unei discuții aprinse cu managerul cooperativei și primește o palmă și o invitație să-și țină gura.

„Mi-au spus: Dacă nu te oprești din vorbit, te facem să dispari”, a adăugat românca în fața judecătorilor.

 

După ce s-a întors din România în Italia, badanta româncă a raportat totul carabinierilor

 

Situația se complică atunci când fiul bătrânului asistat începe să pună întrebări, cerând contract pentru munca depusă de badanta româncă. Ulterior decide să se întoarcă oricum acasă și este înlocuită imediat de o altă îngrijitoare.

După ce s-a întors din România în Italia, românca a mers la carabinieri pentru a raporta totul.

Unele aspecte ale rețelei rămân de clarificat, iar martorii suplimentari vor fi chemați în sala de judecată. Procesul va fi reluat în februarie.

Se pare că 30 de românce ar fi fost recrutate în acest mod.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel