Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Vești bune pentru badante, menajere și babysittere: Cu cât crește salariul, din ianuarie
WhatsApp
Reînnoirea contractului colectiv pentru lucrătorii casnici a adus schimbări importante care au intrat deja în vigoare din luna octombrie. Urmează și creșteri salariale pentru anumite categorii de lucrători casnici, dar și o modificare a definiției activităților asistenților de familie, așa cum sunt redenumite acum menajerele, îngrijitoarele și babysitter-ele.
Foto ILUSTRATIV

În primul rând, schimbările din octombrie aduc o regrupare a lucrătorilor într-o singură definiție profesională, aceea a asistenților de familie. Acest lucru a fost stabilit odată cu reînnoirea categoriei CCNL din 8 septembrie 2020.

Noul contract stabilește, de asemenea, o nouă clasificare a personalului intern, încadrată acum în două arii macro, și anume: Muncitori în managementul casei și muncitori care au grijă de oameni din cadrul familiei pentru care lucrează.

Noutatea importantă este și cea a formării educatorilor, o nouă figură profesională introdusă care trebuie plasată în nivelul recrutării D super.

Salariul pentru Babysitter, în funcție de vârsta copilului îngrijit

 

De la 1 octombrie 2020, au fost recunoscute și indemnizațiile speciale. Pentru babysitterele care trebuie să aibă grijă de copii sub 6 ani, indemnizația lunară suplimentară este egală cu 115,76 euro.

Pentru îngrijitorii mai multor persoane care nu sunt autosuficiente, atât vârstnice, cât și cu dizabilități, indemnizația lunară recunoscută de noul CCNL este de 100 de euro pe lună.

Alocația cuprinsă între 8 și 10 euro pe lună a fost confirmată și pentru lucrătorii cu înaltă calificare care dețin certificatul de calitate relativ și nou cunoscut sub numele de UNI 11766., potrivit pensioniefisco.it

Ce se va întâmpla în ianuarie?

 

Pe lângă aceste inovații funcționale imediat, noul CCNL va produce și noi cuantumuri ale salariilor minime, începând cu ianuarie. Din ianuarie 2021, în cadrul acestui nou contract, noul tabel minim bazat pe nivelul de recrutare este:

Nivelul A - 645,50 EUR;

Nivelul AS - 762,88 €;

Nivelul B - 821,56 EUR;

Nivel LS - 880,24 EUR;

Nivel C - 938,94 EUR;

Nivel CS - 997,61 EUR;

Nivelul D - 1.173,65 EUR;

Nivel DS - 1.232,33 €.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel