Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Coșmarul unei mame românce: Bătută și violată de soț, Ariana a devenit apoi sclava celor cărora le-a cerut să o salveze
WhatsApp
O româncă de 28 de ani a ajuns în Italia, urmându-și ceea ce credea ea că e marea dragoste. Dar visul frumos s-a transformat într-un coșmar, astfel că Ariana și fetița ei de 2 ani au ajuns într-un centru social de „ocrotire“  a femeilor victime ale violenței. Numai că aici începe un alt coșmar greu de imaginat...

Arianna Drăgai, o tânără româncă de 28 de ani, care a sosit în Italia pentru o dragoste care curând s-a dovedit a fi un coșmar, a ajuns să trăiască într-un alt vis urât, după ce a ajuns într-o structură socială care ar fi trebuit să aibă grijă de mamele victime ale violenței conjugale.

Carabinierii Comandamentului Provincial din Massa Carrara  au descins săptămâna aceasta la sediile cooperativei „Serinper”, o companie care gestionează un număr mare de structuri protejate pentru primirea minorilor și a familiilor defavorizate. Într-unul dintre aceste sedii a ajuns și Arianna, alături de micuța ei de doar doi ani. În loc să fie ajutată de structurile care ar fi trebuit să o protejeze, a ajuns într-un coșmar și mai grotesc, și care până la urmă a reușit chiar să-i răsplătească călăul și să o transforme din victimă în vinovată.

Povestea Arianei este povestea uneia dintre numeroasele mame aflate în dificultate de care „s-a ocupat“ cooperativa socială Serinper, astăzi în centrul unei anchete a carabinierilor care a dus la arestarea celor trei membri fondatori și responsabili și a altor personalități proeminente ale administrației publice și justiţie, precum primarul localității municipiului Villafranca din Lunigiana.

Ariana: „Nu am vrut să mă mai culc cu el. M-a violat. După el, luat ceea ce era proprietatea lui“

 

Arianna a fost oaspete în două structuri administrate de Serimper din 2014 până în 2016 ambele în provincia Lucca. Arianna ajunsese acolo după ce își găsise curajul să-și denunțe partenerul, tatăl fiicei sale care avea atunci doi ani, pentru că a bătut-o și a violat-o.  Arianna sosise în Italia cu doi ani mai devreme, în 2012, pe când avea doar 19 ani. Pe partenerul ei care apoi i-a devenit călău îl întâlnise pe o rețea de socializare și, după câteva luni a venit a ea în România pentru a o aduce în Italia. Arianna rămase însărcinată imediat, o sarcină pe care tânărul nu și-a dorit-o și a pus-o n repetate rânduri să facă avort, dar care în cele din urmă le-a adus o fetiță.

„Eram foarte tânăr și lipsit de experiență, nu știam nici un cuvânt de italiană. L-am urmat în Italia și m-am dus să locuiesc cu familia lui.  După nașterea copilului, violența a început pentru că am înțeles că nu putem fi împreună și am vrut să punem capăt relației. Avea probleme de dependență de alcool, droguri și jocuri de noroc. La un moment dat am decis să mă întorc în România cu fetița, dar el m-a denunțat pentru răpire, chiar dacă nu o recunoscuse, și m-a amenințat cu un pistol spunând că dacă mă întorc în Italia va recunoaște copilul și va retrage reclamația. Din frică și ignoranță, am acceptat și m-am întors în Italia. Cu toate acestea, nu am mai vrut să mă culc cu el și pentru asta a început să mă violeze. A luat ceea ce, după el, era proprietatea lui“, a povestit Ariana pentru gazzettadellaspezia.

A făcut avort din cauza bătăilor. Așa a ajuns la Serinper, unde a început un alt coșmar

 

În urma violurilor, Ariana rămâne din nou însărcinată, dar el continuă să o agreseze sexual și să o bată atât de mult încât ajunge la spital în stare gravă, pierzând sarcina. În spital își face curaj și cere sprijinul asociațiilor care se ocupă de ocrotirea victimelor violenței de gen. „Nu aveam pe nimeni în Italia și oricum familia mea nu mă putea ajuta. Nu aveam slujbă și nici măcar un loc unde să merg și pentru asta am cerut să fiu inclusă în programele de protecție pentru mame cu copii și am ajuns la Serinper.  Și acolo a început un alt coșmar“, povestește Aariana.

În acea structură erau 7 mame și 11 copii, iar ziua erau operatori, iar seara venea un îngrijitor care dormea ​​acolo noaptea, chiar dacă tipul de structură nu o prevedea. „Toți îngrijitorii s-au purtat foarte rău cu noi. Am fost tratați ca niște sclavi: a trebuit să curățăm camera în care dormeam și  întreaga structură cu sarcini specifice care ne-au fost atribuite. Dacă nu ne supuneam sau nu făceam lucrurile cum voiau ei,  ne scriau rapoarte proaste care erau trimise către serviciile sociale. Condițiile din interiorul casei erau groaznice. Am găsit adesea șoareci în bucătărie și în grădină. Ne-au forțat să curățăm, dar au raționat detergenții, astfel încât pentru a ne spăla hainele, de multe ori a trebuit să cumpărăm singuri detergenții. În casă era întotdeauna frig, încălzirea era redusă la minimum. Și ne-au și raționat mâncarea. Făceau cumpărăturile o dată pe săptămână și cumpărau doar lucruri înghețate. Pește și supe, în special, dar întotdeauna în cantitate insuficientă pentru toată lumea“, povestește cu amărăciune Ariana.

Mâncare raționată: „Opt bucăți de pește de împărțit între 20 de oameni“

 

Ea spune că luptele pentru mâncare erau la ordinea zilei: „Îmi amintesc că erau opt bucăți de pește de împărțit între aproape 20 de oameni. Fetele care aveau rude care veneau să le vadă mereu cereau mâncare pentru a supraviețui". În fața cestor nedreptăți, Arianna începe să se răzvrătească și încearcă să obțină un minim de respect, moment din care încep amenințările: „Tamara și Enrico (n.r. doi dintre cei arestați) mi-au spus în mod clar că, dacă nu respect regulile pe care le-au impus, vor avea grijă să îmi ia copilul. Îmi amintesc că mi-au repetat de mai multe ori că aveau zece avocați și că îmi vor face un raport prost pentru a forța instanța să-mi ia fiica“, mai spune ea.

Tatăl fetei, care, potrivit lui Arianna, avea legături puternice în poliție, a fost achitat din lipsă de probe și a obținut permisiunea de a vedea copilul în întâlniri protejate. De aici începe un plan aproape diabolic în care tatăl folosește fiecare element pentru a da vina pe Ariana, cu sprijinul operatorilor Serinper: „Copilul are pe o mână un fel de chist care uneori arată ca o rană: partenerul meu știe acest lucru, dar nu a ezitat să spună că a fost o rană pe care i-am provocat-o fiicei mele. De atunci, toate rapoartele despre mine au devenit negative, chiar cu acuzații inventate. Odată, după ce fiica mea s-a certat cu un alt copil, mi-am întrerupt activitatea de curățenie pentru a merge să le împac, iar îngrijitorul a făcut un raport spunând că o rănesc pe fiica mea. De atunci, fiica mea, care avea doar doi ani, a dormit cu îngrijitorul timp de opt luni. Îmi amintesc că seara fetița țipa și nu voia să mă părăsească și o auzeam plângând și bătând cu pumnii în ușa închisă a camerei îngrijitorului", a mai povestit românca.

Dpă 2 ani de chin, partenerul violent i-a luat fetița

 

Sistemul de pedepse a funcționat, potrivit Arianei, femeile fiind puse să se spioneze și să se dea în vileag una pe cealaltă: „Ceea ce vizau cu metodele lor punitive era ca fiecare dintre noi să spioneze ceea ce fac ceilalți. Dacă ale spunea operatorilor că unul dintre oaspeți a ieșit să își  întâlnească rudele, puteai să ieși cu copiii tăi. Dacă nu o făceam, scriau rapoarte proaste. Au spus despre mine că am ieșit și am lăsat copilul nesupravegheat, dar singura dată când am ieșit a fost pentru că m-au obligat să merg la medicul pediatru pentru a obține o rețetă pentru copilul meu care se simțise rău în noaptea precedentă, cu febră mare și bronșită iar îngrijitorul nu a vrut să-mi dea antibioticul pe care îl țineau mereu în dulapul cu medicamente. Am sunat medicul pe furiș".

Însă, Arianna, ca victimă care trebuia protejată, ajunge să fie supravegheată și trebuie să aibă întâlniri protejate cu fetița ei care, din 2016, când a părăsit în cele din urmă facilitățile Serinper, locuiește împreună cu tatăl ei și cu noua lui parteneră, deși, potrivit Ariannei, vrea cu disperare să să se întoarcă la mama ei.

Între timp, Arianna și-a refăcut viața: a urmat un curs pentru a deveni îngrijitor social pe care l-a plătit pentru ea însăși, cu ajutorul surorii sale care locuiește în Anglia. cum are un nou partener, care o respectă și o iubește, și este hotărâtă să-și ducă bătălia pentru a-și recăpăta fiica aflată în prezent în plasament. Și are un vis, pentru care a spus că vrea să lupte cu aceeași hotărâre: vrea să deschidă o structură pentru mamele care, ca și ea, s-au trezit în dificultate, să le ajute cu adevărat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Povestea Mea Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel