Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania. Rețeta supraviețuirii unei asistente românce: „Nu mă simt niciodată ca o străină. Sunt mândră de ce am reușit“
WhatsApp
O diplomă şi mulți ani de experiență profesională, determinare și muncă asiduă sunt ingredientele necesare succesului în altă ţară.  Reţeta a fost folosită de Narcisa Gavrilă, o asistentă medicală din Români, care acum lucrează în oraşul german Sulzbach-Rosenberg.  
narcisa_gavrila

Narcisa Gavrilă, o asistentă din România, a trebuit să se lupte mult pentru a avea succes în Germania. În 2007 a părăsit România împreună cu soțul și fiul, deoarece, în ciuda educației bune, nu câștiga suficienţi bani pentru un trai decent. Familia a plecat în Spania, însă recunoașterea diplomei de asistent medical a fost dificilă. Timp de opt ani, Narcisa Gavrilă a trecut diverse teste care erau necesare pentru recunoaștere, dar cerințele s-au schimbat astfel încât să a reuşit. În cele din urmă a renunțat. 

În martie 2015, Narcisa Gavrilă s-a mutat în Germania. Soţul și fiul au rămas în Spania, deoarece bărbatul încă muncea, iar fiul urma să termine clasa a X-a. Sora Narcisei, care deja locuia în Germania, a ajutat-o să-şi găsească de muncă ca asistent medical la un azil de bătrâni.

Limba germană a fost desigur o problemă mare, mai ales că Narcisa nu a avut timp să o învețe la cursurile de germană, ci din relația cu vârstnicii bavarezi. Recunoașterea diplomei a fost, de asemenea, dificilă. Din fericire a cunoscut-o pe Maria Bogner, care a ajutat-o să facă toate demersurile necesare recunoaşterii diplomei de asistent medical. „Recunoașterea a durat trei ani. În legătură cu limba, aceasta este cel mai important lucru pentru integrare. Echipa de la locul de muncă mă sprijină atunci când am dificultăți. În spital, nu mă simt niciodată ca o străină. Am obținut multe și sunt mândră de mine”, spune Narcisa, scrie onetz.de.

 

„Ne bucurăm că am găsit de lucru aici..."

 

Acum atât ea, cât ţi soţul sunt mulțumiţi de viața în Germania. Ar  dori să aibă mai mult contact cu alți români. Până la urmă, a găsit doi prieteni buni la cursul de germană, un român și un argentinian cu care poate vorbi cele două limbi: spaniolă și română.  Fiul, care se află şi el în Germania de doi ani, vorbește acum limba germană fluent. În general, familia se simte acasă în Germania: „Ne bucurăm că am găsit de lucru aici. Nu ne este frică și nu suntem îngrijorați de ziua de mâine". Când merge în România, se simte străină, pentru că nu a locuit de mult timp acolo. De aceea nu vrea să se întoarcă acasă. „Germania poate avea nevoie de cetățeni ca noi“, povesteşte Narcisa Gavrilă.

[citeste si]

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Povestea Mea Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel