Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania. Povestea de viața a lui Peter Maffay, geniul plecat din România: „Pământul românesc îl poți mirosi, îl poți simți“
WhatsApp
Peter Maffay, născut Peter Alexander Makkay, a văzut lumina zilei la 30 august 1949, în Brașov. Astăzi, el este unul dintre cei mai cunoscuți autori, cantautori, cântăreți, compozitori și muzicieni din Germania contemporană. 

De origine săsească, originar din România, Peter Maffay a emigrat cu familia în Germania în anul 1963, când avea 14 ani.

El a fost invitatul emisiunii „Talking Good“ de la televiziunea Focus din Germania, unde a vorbit despre rădăcinile sale românești. El a povestit că a plecat împreună cu părinții săi și doar o valiză pentru a scăpa de regiumul comunist al lui Ceaușescu. S-au stabilit în orașul bavarez Waldkraiburg.

Timp de 30 de ani după ce a părărsit România, nu a mai revenit în țară. „Am cam încheiat acest capitol din viața mea“, a declarat Maffay. Și, totuși, ceva încă îl face să simtă românește. Maffay descrie cum, odată ajuns cu avionul deasupra României, deși nu știa exact unde se află, a remarcat cum peisajele de sub el s-au schimbat și știa cumva că atunci zbura chiar peste România. „Apare un sentiment care cu greu poate fi descris”, a explicat el.

El a vorbit apoi despre culorile, mirosurile și zgomotele care i-au fost odată atât de familiare. „Și dacă aș fi fost legat la ochi, tot aș fi putut să vă spun unde sunt. Pământul românesc îl poți mirosi, îl poți simți", a mai spus el.

Ordinul Național “Pentru Merit”


În tot acest timp el s-a gândit mereu la ce ar putea face bun pentru România. Așa a luat ființă, în 31 martie 2010 în satul Roadeș din județul Brașov, o instituție destinată copiilor traumatizați. Proiectul a fost inițiat de Fundația Peter Maffay, înființată Peter Maffay.

În urma derulării proiectului, fosta casă parohială a bisericii fortificate din Roadeș a devenit tabără pentru copii cu probleme sociale, proveniți din sistemul instituționalizat. În casa de vacanță sunt găzduiți gratuit, timp de câte două săptămîni, cîte 14 copii abuzați din toată Europa, care beneficiază de terapie.

Pentru acest proiect Peter Maffay a fost decorat cu Ordinul Național “Pentru Merit”, de către președintele României, Traian Băsescu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Povestea Mea Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel