Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Frunză legănată-n soare“ - darul unei românce din Italia de Ziua Dobrogei: „Noi, cei rătăciţi, ne strigăm dorul de meleagurile natale!“
WhatsApp
Ștefania Vasile este o româncă plecată de mulți ani de pe meleagurile dobrogene natale. Însă din Italia, de unde lucrează ca badantă, nu contenește să se gândească la țara ei. De Ziua Dobrogei, tânărul interpret Daniel lonuț Arămitu a dat glas unei poezii de-ale Ștefaniei și astfel s-a născut piesa „Frunză legănată-n soare“.

Pe românca Ștefania Vasile am cunoscut-o prin intermediul poeziilor sale de o sensibilitate aparte. Vara trecută a lansat un volum de poezii în Italia, acolo unde lucrează ca badantă, meserie de care este foarte mândră și o face cu dăruire. 

Mai multe despre acest subiect, vă invit să citiți în continuare -->> AICI.

Născută și crescută în județul Constanța, deși plecată de mulți ani în Italia, Ștefania Vasile nu a uitat că astăzi este Ziua Dobrogei. O iubitoare, păstrătoare și chiar promotoare a portului și a tradițiilor populare, românca noastră s-a implicat într-un proiect de suflet de promovare a valorilor și frumuseților dobrogene. Așa s-a născut piesa  „Frunză legănată-n soare“, interpretată de tânărul interpret dobrogean Daniel lonuț Arămitu, la care Ștefania Vasile a avut o contribuție esențială.

De unde a venit inspirația de a scrie despre Dobrogea?

 

Ștefania Vasile: "Dumnezeu a creat sufletele iar omul a creat drumurile pentru a face ca acestea să se întâlnească“. Aceleaşi drumuri au făcut ca multe suflete să se despartă, ori să se depărteze de cei dragi şi de ţinuturile natale, pribegind prin lumea străină, înfruntând viaţa cu tăişul ei ca briciul. Mulţi spun că noi, cei care rătăcim prin lume uităm de unde am plecat... eu aş spune contrariul: când eşti plecat departe nu poţi uita, nu ai cum să uiţi casa ta, satul tău, familia ta, tradiţiile, sărbătorile...pentru că le ai în suflet, ele vin cu tine oriunde vei merge!

Trăiesc în diaspora dar am găsit întotdeauna un drum care să mă conecteze cu ţara mea, cu oamenii care trăiesc acolo, reuşind o conexiune din care se nasc întotdeauna proiecte frumoase! Pe un astfel de drum am avut plăcerea să cunosc un tânăr interpret de muzică populară din Dobrogea, pe care aş dori să îl prezint în câteva cuvinte cu ocazia Zilei Dobrogei!

Cum l-ați cunoscut pe Daniel Ionuț Arămitu și ce v-a îndemnat să îi dăruiți „cuvintele“ dumneavoastră?

 

Ștefania Vasile: Daniel lonuț Arămitu este originar din Băneasa. Un tânăr cu un suflet mare, cu credinţă în Dumnezeu, şi cu mult talent, care a câştigat numeroase concursuri şi festivaluri, fiind invitat la multe posturi de televiziune. Vocea lui caldă, de o sensibilitate covârşitoare m-a ambiţionat să îl atrag într-un proiect prin care să arătăm că se poate lucra în orice condiţii, chiar şi de la distanţă!

Am numit acest proiect „Frunză legănată-n soare“, iar Daniel lonuţ Arămitu îşi dorea un videoclip prin care să arate frumuseţea tărâmului dobrogean, dealurile cu vii, Dunărea care nu se opreşte la graniţa cu Bulgaria, ci îşi urmează cursul, ducând cu ea poveştile adunate din Ostrov.

Dincolo de versurile piesei, știu că v-ați implicat și mai mult în promovarea valorilor dobrogene și nu numai...

 

Ștefania Vasile: M-am implicat cum am putut şi am cunoscut oameni care au răspuns prompt la fiecare apel al meu, precum familia Argintaru Doina şi fiul acesteia Mădălin, cărora le mulţumesc pentru că au crezut în acest proiect, susţinând nu numai financiar, ci cu tot ce a fost necesar pentru ca visul lui lonuţ să devină realitate. De asemenea ne-a dat mâna și realizatoarea Mădălina Chiper care a filmat! Şi am reuşit! Astăzi visul lui Daniel lonuţ Arămitu are mii de vizualizări în doar câteva zile, ceea ce înseamnă că a meritat!

A meritat să mă implic pentru a face ca un vis să devină realitate! A meritat să văd fericirea din ochii acestui tânăr care poate de multe ori nu îşi primeşte locul meritat, din anumite motive. A mai meritat să lucrez cu oamenii de acasă pentru că mi-am simţit rădăcina... I-am scris textul... dar pe lângă bucuria lui, a familiei lui, a oamenilor din comuna Ostrov despre care este vorba în cântec, am scris şi despre noi, cei rătăciţi, care încă ne strigăm dorul de meleagurile natale!

Cum a venit ideea piesei  „Frunză  legănată-n  soare“?

 

Ionuț Daniel Arămitu este un tânăr interpret popular din Ostrov, Dobrogea. Deși piesa „Frunză legănată-n soare“, care se bucură și de un videoclip, este cea mai recent, nu este singura cu care dobrogeanul s-a făcut remarcat.

Daniel Ionuț Arămitu: Aceasta este a doua piesa despre Dobrogea din repertoriul meu. Prima se intitulează „Geampara“ (text: Avocat Ion Minodora, orchestrația Ciobanu Petre). Am în  lucru mai multe piese despre Dobrogea. Am fost contactat pe Facebook de Doamna Ștefania  Vasile care mi-a propus să  colaborăm  pentru o piesă  despre Dobrogea, iar eu am acceptat cu mult drag. Citisem câteva  poezii de-ale dânsei  și  mi-au plăcut  foarte mult. 

Ce simți  când  cânți  despre Dobrogea?

 

Daniel Ionuț Arămitu: În primul rând  „îmi  cânt“  rădăcinile. Bunicii  mei sunt dobrogeni. Simt că  transpun în cântec  toată  dragostea mea pentru locurile copilăriei, pentru casa părintească, pentru familie. Deși abordez mai multe genuri muzicale sau zone folclorice, niciodată  emoția nu este la fel de puternică  ca atunci când este vorba despre Dobrogea.

De ce crezi că este important pentru un popor să  nu-și  uite rădăcinile  și  tradițiile?

 

Daniel Ionuț Arămitu: Este important să  transmitem, din generație în generație, tradițiile. Așa cum spunea Alexandru Vlahuță, „Datinile, proverbele, muzica și poezia sunt arhivele popoarelor, iar cu ele se poate constitui trecutul lor îndepărtat“. Am participat la mai multe evenimente și  am constatat cu plăcere că  din ce în ce mai mulți  tineri abordează  muzica populară românească, sunt extrem de talentați și mă  bucur pentru asta. Tradițiile  înseamnă valori ale poporului nostru  și  trebuie transmise din generație în  generație

 

În încheiere, câteva cuvinte pentru dobrogenii din Diaspora, și nu numai...

 

Ștefania Vasile: De Ziua Dobrogei, îmbrăţişez cu drag toţi dobrogenii mei, şi le urez ca bunul Dumnezeu să le fie mereu alături!

lar voi, care puteţi aduce un zâmbet pe faţa cuiva, nu ezitaţi să o faceţi! Credeţi-mă că merită efortul!

LA MULȚI ANI, DOBROGEA MEA!

„Frunză legănată-n soare

Spune-mi apă curgătoare

De-ai văzut în drumul tău 

Sat ca și Ostrovul meu!“

 

Daniel Ionuț Arămitu: Le doresc să  fie puternici și  sănătoși,  indiferent unde i-ar duce viața. Știu că  vremurile pe care le trăim  sunt foarte grele, oamenii nu pleacă de drag, dar sunt convins că  sufletul lor este acasă.

 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Cultura Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel