Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Faima - cea mai grea provocare pentru Emma Răducanu, după succesul de la US Open
WhatsApp
Emma Răducanu și-a petrecut ultimele zile, de după câștigarea trofeului la US Open, trecând de la un interviu media la altul, iar modul în care își gestionează faima dobândită ar putea fi la fel de important, pentru succesul ei pe termen lung, ca și abilitățile sale demonstrate pe terenul de tenis.

Britanica în vârstă de 18 ani a uimit lumea cu parcursul ei imprevizibil spre titlul de la US Open, performanța ei fiind asemănată cu unele dintre cele mai mari realizări din sport.

Inocența, exuberanța tinerească și zâmbetul ei contagios au făcut din Răducanu un succes instantaneu în rândul fanilor, iar mass-media și experții în marketing sportiv cred că ar putea deveni unul dintre cei mai comercializabili sportivi din lume.

Desigur, Răducanu nu este prima adolescentă care câștigă un titlu de Grand Slam, iar experiențele altor jucătoare care au făcut progrese pe cea mai mare scenă a sportului în ultimii ani ilustrează faptul că faima bruscă nu este întotdeauna o binecuvântare.

"Spun adesea că ne pregătim cum să facem față unei înfrângeri, dar de multe ori nu ne pregătim pentru succes", a declarat pentru Reuters, Daria Abramowicz, un psiholog sportiv care lucrează cu poloneza Iga Swiatek, cea care a câștigat Openul Franței la vârsta de 19 ani, anul trecut.

Faima - cea mai grea provocare pentru Emma Răducanu

 

"Cea mai mare provocare din punct de vedere psihologic, raportându-ne la sportul de înaltă performanță, este să ne adaptăm la această nouă realitate... în ceea ce privește parteneriatul, sponsorizarea, partea de afaceri".

Triumful lui Swiatek la Roland Garros a fost aproape la fel de uimitor ca și cel al lui Răducanu, poloneza declarând că i-a schimbat viața peste noapte, obligând-o să se lupte, să se adapteze la statutul de celebritate și să țină pasul cu cerințele financiare și mediatice.

Exemplul cel mai vizibil este cel al japonezei Naomi Osaka, cea care a fost marcată de faptul că a fost considerată ca fiind următoarea jucătoare dominantă în sportul feminin, din momentul în care și-a făcut apariția pe scena circuitului mondial, cu triumful de la US Open, în 2018.

Având încă doar 23 de ani, cvadrupla campioană de Grand Slam s-a luptat cu probleme de sănătate mintală, despre care crede că au fost declanșate de povara masivă a așteptărilor care apasă asupra ei.

Răducanu are la îndemână un ajutor experimentat, deoarece este gestionată de super-agentul Max Eisenbud, omul care a transformat-o pe Maria Sharapova în cea mai bine plătită sportivă, după ce rusoaica a câștigat Wimbledon-ul, la vârsta de 18 ani.

Katie Spellman, care le reprezintă pe Simona Halep și Petra Kvitova, câștigătoare a mai multor turnee majore, a declarat că sfatul ei pentru echipa lui Răducanu ar fi să se concentreze pe calitate în detrimentul cantității, în ceea ce privește angajamentele media.

Emma Răducanu, revelația de la US Open

 

Spellman a sugerat, de asemenea, un training profesional în domeniul media pentru ea și adăugarea în echipa lui Răducanu a unei persoane care să o ajute pe adolescentă să își gestioneze conturile de social media, numărul de urmăritori explodând în ultimele zile.

Totuși, nu doar profilul ei, mult mai vizibil, va schimba lucrurile pentru Răducanu în continuare, ci și atitudinea și abordarea adversarelor sale pe teren.

"Celelalte jucătoare se vor pregăti pentru jocul ei, vor încerca să îi găsească punctele slabe pe teren, nu vor fi surprinse de nivelul sau tactica ei, de exemplu, deoarece asta este munca pe care oamenii o fac acum în tenis zi de zi", a adăugat Abramowicz.

Swiatek a atins un singur sfert de finală de Grand Slam de la triumful de la Roland Garros, în timp ce Jelena Ostapenko nu s-a apropiat nici pe departe de succesul ei de la Roland Garros din 2017.

Victoria Biancăi Andreescu în fața Serenei Williams în finala US Open 2019 a fost considerată un eveniment seismic în tenisul feminin, dar canadianca nu a mai câștigat un titlu WTA de atunci, chiar dacă o accidentare i-a anulat întregul sezon 2020.

Chiar și Williams, considerată cea mai mare jucătoare din toate timpurile, a avut nevoie de trei ani pentru a câștiga al doilea Grand Slam, după ce l-a câștigat pe primul la 17 ani, la US Open 1999, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sport Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel