Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Expert: Pacienții vindecați de coronavirus elimină virusul încă o lună: „Au încă potențial de infectare!”
WhatsApp
„Eu mă vindec și continui să elimin virusul 30 de zile. Sigur pot să îi infectez pe cei din apropierea mea”.
Foto ILUSTRATIV

„Această particularitate a noului coronavirus e un factor agravant în pandemie”, spune prof. univ. dr. Grigore Mihăescu, profesor titular al disciplinelor Microbiologie generală, Imunobiologie, Imunologie clinică și Virologie medicală din cadrul Facultății de Biologie a Universității București.

 

Care este explicația?

 

Cele mai multe celule infectate viral arată în suprafața lor așa numitele molecule antigenice, un fel de stegulețe roșii. Aceste stegulețe sunt recunoscute de celulele sistemului imunitar uman, numite limfocite T, și omorâte. Limfocitele controlează în permanență suprafața tuturor celulelor umane.

„Virusul Covid-19 nu expune pe suprafața celulelor infectate stegulețe, care să fie recunoscute de sistemul imunitar uman. Reușește să se ascundă”, spune prof. univ. dr. Grigore Mihăescu. „Rămânând în celulă, pacientul declarat vindecat are încă potențial de infectare!”.

 

De ce 30 zile zile potențial infecțios?

 

„Ficare celulă umană se reînnoiește. Unele celule se reînnoiesc la 10 zile, altele la fiecare 20 de zile, altele la 30 de zile. Dacă virusul e prezent în celulele care se schimbă la 30 zile, el va rămâne cu potențial infecțios 30 de zile", spune profesorul Grigore Mihăescu.

Pacienții declarați vindecați și care ajung în familie, trebuie să respecte reguli de igienă ca și cum ar avea încă boala.

 

Reguli pentru igiena de acasă

 

Organizația Mondială a Sănătății a enumerat regulile pentru igiena casei. Baia folosită de o persoană bolnavă sau declarată vindecată, dar în perioada de 30 de zile, trebuie igienizată cu soluție din clor, după fiecare utilizare. Clorul pentru uz casnic este efficient. Soluția se face astfel: 1 parte clor, 9 părți apă.

Tacâmurile fostului pacient se pun, după utilizare, într-un vas de plastic cu soluție de clor, timp de 10-15 minute. Apoi se clătesc cu apă și pot fi reutilizate.

Periuța de dinți se ține permanent în soluție de clor. Se igenizează toate suprafețele din baie după utilizarea ei.

Hainele se colectează într-un sac de plastic. Se spală la mașina de spălat, la 60-90 de grade Celsius, cu detergent obișnuit.

Fostul pacient nu trebuie să folosească în comun cu alți membri ai familiei: țigări, tacâmuri, pasta ori periuța de dinți, prosoape, lenjerie de pat!

Toate suprafețele din casă trebuie igenizate cu soluție de clor de mai multe ori pe zi. Motivul?

„Virusurile nu aparțin lumii vii. Cele rămase pe suprafețe nu sunt vii, dar sunt entități infecțioase. Adică își păstrează potențialul infecțios timp de până la 9 zile, cel mai mult pe oțel”, spune prof. univ. dr. Grigore Mihăescu, potrivit Știrile PRO TV.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel