Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Economia SUA, cel mai mare declin de la al Doilea Război Mondial
WhatsApp

La prognoza sumbră făcută de Federal Rezerve privind încetinirea redresării economice, publicată la sfârșitul săptămânii, se adaugă datele anuale ale PIB-ului SUA din 2020, cu cel mai slab rezultat înregistrat din 1946, imediat după al Doilea Război Mondial, cu o contracție de 3,5%.

După intrarea în recesiune în februarie 2020, după 128 de luni de creștere, în al patrulea trimestru al anului trecut economia SUA a cunoscut o redresare cu o creștere de 4%. Cu toate acestea, cifra este mai mică decât cea așteptată de analiști, care se așteptau la o creștere de 4,4%, precizează într-un articol elpais.com.

Departamentul Comerț al Statelor Unite subliniază că scăderea PIB-ului în 2020 reflectă contracțiile cheltuielilor gospodăriilor, exporturilor, investițiilor private nerezidențiale și o reducere a cheltuielilor de către administrațiile de stat și locale. Exporturile au scăzut cu 13% anul trecut, iar consumul personal a scăzut cu 3,9%. Toate aceste date nu sunt definitive, ele vor fi revizuite într-o nouă evaluare pe 25 februarie. Este pentru prima dată când creșterea anuală se contractă din 2009, de la Marea Recesiune, când economia a scăzut cu 2,5%. Economiștii se așteaptă ca creșterea economică să rămână negativă în primul trimestru al acestui an, înainte de o eventuală revenire pentru vară.

Contracția consumului din ultimul trimestru al anului 2020, ca urmare a pandemiei și a întârzierii în aprobarea ultimului plan de ajutor de către Congres, a încetinit performanța singurelor sectoare care au produs date pozitive, producție și construcții. În SUA, sectorul cel mai afectat de pandemie și de închiderea parțială sau totală a activității a fost cel al serviciilor și, în special, al celor mai precari lucrători: femei și membri ai comunităților latino-americani și afroamericani.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel