Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dosarul 10 august. Klaus Iohannis: "Vinovaţii vor fi traşi la răspundere"
WhatsApp
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, referindu-se la decizia DIICOT de a clasa dosarul 10 august, că "este de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speţă".
presidency.ro

"Atunci când a fost evenimentul din 10 august, eu am avut o opinie foarte fermă că măsurile luate de Jandarmerie au fost exagerate şi, în consecinţă, au apărut diferite relatări, filmări şi s-a constituit un dosar penal pe care l-a analizat DIICOT. Am foarte mare încredere în sistemul de justiţie din România şi eu, împreună cu dumneavoastră, împreună cu multe milioane de români, ne-am luptat ca să păstrăm independenţa justiţiei, adică niciun politician să nu se amestece în mersul dosarelor. Nici preşedintele. Şi atunci nu pot să vă spun decât unele opinii personale şi să îmi exprim convingerea că justiţia din România va face dreptate şi cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere. Iar în ce priveşte această fază, concretă, procedurală (...), personal, ca şi mulţi alţi români, suntem de părere că este de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speţă", a afirmat preşedintele, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

Iohannis a fost întrebat de jurnalişti dacă se impune demiterea sau schimbarea din funcţie a şefei DIICOT, Giorgiana Hosu.

"Atâta vreme cât suntem într-o procedură în derulare, aceste chestiuni pot fi lămurite foarte bine de cei care au procedura în derulare. Nu cred că vă aşteptaţi de la mine, preşedintele României, să vă lămurească detalii de procedură, chit că ele sunt cunoscute. Dacă cineva a greşit în această procedură, atunci sunt convins că Ministerul Justiţiei sau CSM vor sesiza aceste chestiuni, se va face o verificare, care pe urmă va duce eventual la un demers de tip administrativ. La acest moment, însă, aceste chestiuni sunt în altă faza procedurală. Ştiţi foarte bine că dosarul a ajuns la procurorul general, care studiază speţa şi probabil în câteva zile vom primi un răspuns. Despre următorul pas care va fi propus într-un fel sau în altul din acea zonă, am toată încrederea că deciziile în final vor fi cele corecte şi vom avea ceea ce se numeşte o justiţie dreaptă", a explicat şeful statului.

Pe 15 iulie, DIICOT a anunţat că a dispus clasarea dosarului privind protestul din 10 august 2018, atât partea în care au fost cercetaţi şefii Jandarmeriei, cât şi sesizarea privind o tentativă de lovitură de stat.

În ordonanţa de clasare, procurorii au spus că a existat o complicitate morală a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violenţe asupra forţelor de ordine, ci chiar s-au amuzat.

DIICOT susţine că nu toate "victimele colaterale" ale violenţelor din Piaţa Victoriei au fost şi "victime inocente".

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel