Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Diamond Princess. Ce se întâmplă pe nava cu români blocată în Japonia din cauza coronavirusului: „Pasagerii sunt neliniştiţi”
WhatsApp
Singurii doi români care erau în provincia Hubei, din China, atunci când a izbucnit epidemia de coronavirus, au ajuns în ţară.
sursa foto:  Singapore Cruise Society / Facebook

Aceştia au fost evacuaţi din focar cu ajutorul unor zboruri organizate de Uniunea Europeană, care a activat mecanismul de protecţie civilă. Deşi nu prezintă semne de boală, vor fi ţinuţi două săptămâni în carantină, la o adresă secretă, din Bucureşti.

Îngrijorătoare este soarta celor 17 conaţionali, blocaţi pe nava de croazieră „Diamond Princess″, în Japonia.Bilanţul îmbolnăvirilor la bordul vasului, a ajuns la 135 de cazuri confirmate.

Hia şi Bill Brooks sunt doi americani aflaţi acum în carantină la bordul navei „Diamond Princess″, care a devenit locul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri din afara Chinei.

„Mulţi pasageri sunt neliniştiţi dar noi continuăm să gândim pozitiv şi încercam să-i calmăm pe ceilalţi cât putem, încercam să-i determinăm şi pe ei să rămână pozitivi”, au spus Hia și Bill Brooks, potrivit Știrile Pro TV

 

„Ni se aduc în camera trei mese”

 

Sunt în a 6-a zi de carantină şi spun că până acum au reuşit să îşi găsească de făcut câte ceva ca să nu se plictisească. Interacţiunea cu membrii echipajului este limitată însă pe cât posibil.

Hia Brooks: „Ni se aduc în camera trei mese, mic dejun, prânz şi cină, iar personalul este extraordinar. Iar dacă avem nevoie de orice altceva doar trebuie să sunăm la un număr de telefon şi ei ne aduc. Ei bat la uşă, au mască şi mănuşi şi ne livrează mâncarea direct, nu o lasa acolo la uşă. Noi credem că suntem în cel mai bun loc în care am putea fi în acest moment, cu acest virus pentru că dacă şi noi suntem infectaţi atunci măcar nu vom infecta la rândul nostru pe alţii afară în oraş."

Cei doi americani îi cunosc şi pe unii dintre românii care lucrează pe navă şi apreciază eforturile întregului echipaj.

Hia Brooks: „Aceşti români de la bord sunt foarte muncitori, sunt minunaţi şi atât de prietenoşi şi, bineînţeles, fetele foarte frumoase, ca de obicei."

 

„În prezent, e greu să-i testăm pe toţi cei de la bord”

 

În ciuda optimismului afişat situaţia devine din ce în ce mai greu de suportat la bord. Autorităţile japoneze au permis în premieră, ca pe lângă cei 135 de oameni infectaţi cu coronavirus să fie debarcaţi şi alţi pasageri care suferă de diferite afecţiuni. În plus, personalul medical va continua să preleveze analize de la cei care nu se simt bine, iar numărul îmbolnăvirilor ar putea continua să crească.

Yoshide Suga, șef al Secretariatului Guvernului Japoniei: „În prezent, e greu să-i testăm pe toţi cei de la bord. Oricum vom continua să-i examinăm însă pe cei care încep să aibă simptome precum febră, dar şi pe cei mai în vârstă. Aceştia vor fi testaţi cu prioritate"

Compania care deţine vasul de croazieră încearcă să le facă turiştilor aflaţi în carantină viaţa cât mai uşoară, aşa că i-a anunţat că le va rambursa toate cheltuielile din această croazieră, precum şi costul plătit pentru vacanţă şi transferurile către nava. În plus, le oferă o croazieră viitoare. Restricţiile impuse de autorităţi sunt însă strict respectate.

Jan Swartz, preşedinte Princess Cruises: „Scopul nostru principal e să susţinem nevoile medicale ale pasagerilor şi ale echipajului. Guvernul japonez şi Princess (compania, n.r.) au trimis resurse suplimentare şi un număr mai mare de medici şi asistente care au urcat la bordul navei."

 

Cei doi români nu prezintă semne de boala 

 

Pe de altă parte, cei doi romani extraşi din focar împreună cu alţi europeni, au ajuns înapoi în ţară. Ei au fost preluaţi de la Berlin cu un avion al Forţelor Aeriene Romane şi absolut toată lumea care a intrat în contact cu ei a purtat costume de protecţie, inclusiv piloţii.

Cei doi români nu prezintă semne de boala dar au fost plasaţi în carantină. Vreme de 2 săptămâni, dacă nu apare nicio modificare a stării lor de sănătate, vor fi ţinuţi într-un spaţiu al Primăriei Capitalei, păstrat secret. Şi la Galaţi, alte patru persoane revenite recent din China sunt în carantină la domiciliu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel