Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Deficit Bugetar. Ce datorie va avea fiecare român până la finalul anului
WhatsApp
Fiecare român va avea o datorie cuprinsă între 3.800 şi 5.900 de lei la finalul acestui an. Suma datorată reprezintă deficitul bugetului de stat, care poate depăşi 100 de miliarde de lei anul acesta.

Deficitul bugetar poate depăşi 10% din PIB. Potrivit calculelor Consiliului Fiscal, dacă deficitul se va situa între 9,9 şi 10,4% din PIB (113 miliarde de lei), datoria pe cap de locuitor va fi de 5.900 de lei.

Dacă deficitul bugetar va ajunge la 6,7% din PIB (73 miliarde de lei), atunci datoria per locuitor se va situa la 3.900 de lei.

„Există doar trei posibilităţi majore, din experienţa nu numai a noastră, ci şi a altor ţări. Ne spun că există doar trei psoibilităţi de acoperire a deficitului. Cele trei nu sunt exclusive, sunt cumulative. Anume: un împrumut externe, creştere de venituri- aceasta este ordinea în manuale - şi bineînţeles reducerea de cheltuieli publice. Acum, cred că un mix între ele oricum va fi”, a spus cercetătorul Iulian Stănescu, potrivit Mediafax.

La criza financiară precedentă, România a ajuns la un deficit bugetar de 8,5% din PIB în 2009 şi a fost nevoită să împrumute 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

Ulterior, salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25%, iar nivelul unor taxe – cum a fost TVA-ul – a crescut semnificativ. Pentru 2020, Guvernul estimează un deficit de 6,7% din PIB, considerat un nivel prea optimist de către analişti. Autorităţile exclud, deocamdată, varianta unui împrumut extern.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel