Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dacian Cioloș: Nu negociem cu PSD și AUR. Nu suntem compatibili
WhatsApp
Premierul desemnat Dacian Cioloş, preşedinte USR, a declarat, marţi, că nu intenţionează să negocieze cu PSD şi AUR pentru obţinerea majorităţii în vederea formării Guvernului. 

"Nu este în intenţia noastră de a negocia o majoritate cu PSD şi AUR, am spus lucrul acesta foarte clar. Nu avem compatibilităţi politice. Noi ne asumăm aici nişte măsuri de guvernare care cred că nu sunt compatibile cu felul în care PSD şi AUR văd lucrurile. Am spus lucrul acesta de la început. Intenţia noastră este să discutăm cu partenerii din coaliţie şi să refacem această majoritate. Ne-am asumat această responsabilitate şi vom avea o primă discuţie să vedem cum se poziţionează, dincolo de declaraţii publice", a afirmat Cioloş.

Întrebat dacă exclude şi negocierile cu PSD şi AUR pentru votul din Parlament, Dacian Cioloş a răspuns: "Obiectivul meu acum este să discut cu colegii din coaliţie. Ăsta e obiectivul. Eu sper să nu trebuiască să ajungem la 10 zile. Este o perioadă de criză. E important să mergem cu o soluţie cât mai repede".

El a adăugat că PSD şi AUR vor alegeri anticipate sau guvern de tehnocraţi, însă în acest moment este nevoie de guvern plin, asumat politic.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a transmis, luni, că Dacian Cioloş are, ca premier desemnat, "o responsabilitate imensă" şi are posibilitatea să negocieze cu PSD şi AUR pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern.

"Am luat act de desemnarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis. De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloş, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susţinut moţiunea de cenzură (PSD şi AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil. PNL va discuta cu domnul Cioloş, după ce acesta va găsi soluţia unei majorităţi împreună cu aliaţii săi de la moţiunea de cenzură, PSD şi AUR", afirma Cîţu, potrivit Mediafax.

Principalele priorități în funcția de premier

 

Premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis, Dacian Cioloș, a anunțat astăzi în fața presei principalele direcții ale guvernului pe care îl va conduce, dacă va primi votul Parlamentului. 

"Trebuie să desființăm SIIJ. Vom face asta pentru a putea scăpa de MCV și apoi să putem adera la spațiul Schengen. Prioritate va avea și PNRR. 

Obiectivul nostru este clar: trebuie să pregătim rapid un guvern care să fie votat în Parlament. Vom apela la partenerii noștri de guvernare: PNL și UDMR, dar și la colegii de la minorități. Nu cred că partidele vor refuza discuțiile. Aceste partide au clamat responsabilitate și vor da și ele dovadă de responsabilitate mai ales în această perioadă în care se moare în spitale. USR nu se teme să-și asume guvernarea. Nu ne temem să ne asumăm situația sanitară și socială. Avem o iarnă grea, dar important este să avem un guvern instalat cât mai repede. Cerem asumare și din partea partenerilor noștri cu care împărțim aceeași viziune. Încercăm deci să refacem coaliția în forma ei inițială. Acesta este mandatul cu care voi merge la discuții în zilele următoare, împreună cu echipa de negociere a USR-PLUS: Dan Barna, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu, Anca Dragu, Ionuț Moșteanu. 

Vreau să vă spun că am avut o discuție telefonică cu colegii de la PNL, UDMR și minorități. Cel mai probabil o întâlnire o vom avea mâine după amiază, după ședința de guvern," a spus Dacian Cioloș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel