Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Coronavirus. Giuseppe Conte, după scuzele prezentate de UE: "Nu este nevoie de o vestă de salvare pentru Italia, ci de o barcă de salvare europeană"
WhatsApp
Şeful guvernului italian Giuseppe Conte a îndemnat vineri Uniunea Europeană (UE) să fie "mai ambiţioasă, unită şi curajoasă" în faţa epidemiei de COVID-19, într-un răspuns adresat preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează AFP.

"Este momentul să dăm dovadă de mai multă ambiţie, de mai multă unitate şi curaj", a scris Conte într-un articol pentru cotidianul La Repubblica, care a publicat joi un articol al Ursulei von der Leyen.

În articolul său, preşedinta Comisiei Europene prezenta scuze Italiei, recunoscând că "astăzi Europa se mobilizează alături de Italia, dar lucrurile nu au stat întotdeauna astfel". "Trebuie să recunoaştem că, în primele zile ale crizei, confruntaţi cu nevoia unui răspuns european comun, foarte mulţi s-au gândit doar la propriile probleme de acasă", a mai scris Von der Leyen.

"Trebuie să efectuăm un salt calitativ care ar permite calificarea drept uniune politică şi socială, nu doar economică", a subliniat la rândul său Conte. "Solidaritatea trebuie să fie cerneala cu care scriem această pagină de istorie", a continuat şeful guvernului italian.

Calificând drept pozitiv proiectul de "a aloca până la 100 miliarde de euro ţărilor cele mai afectate, începând cu Italia, pentru a compensa scăderea veniturilor celor care au un program de lucru mai scurt", proiect evocat de preşedinta Comisiei, Conte a apreciat că "trebuie mers dincolo" de această cifră.

Conte a evocat din nou "coronabondurile" pe care el preferă să le numească "European recovery bonds" (obligaţiuni europene pentru relansare şi reconstrucţie), necesare, potrivit lui, pentru "a finanţa eforturile extraordinare pe care Europa va trebui să le desfăşoare pentru a-şi reconstrui ţesutul economic şi social".

El a reiterat că nu se pune problema de a împărţi datoria veche a ţărilor vizate, Italia având a doua cea mai mare rată de îndatorare din UE după Grecia, nici măcar "ca cetăţenii unor ţări să plătească chiar şi un singur euro în plus pentru viitoarea datorie a altor ţări".

Aceste obligaţiuni europene ar trebui, potrivit lui Conte, să permită în schimb "utilizarea pe deplin a adevăratei 'puteri de foc' a familiei europene" pentru a da naştere "unui program comun şi a împărţi susţinerea şi relansarea economiei noastre, în vederea asigurării unui viitor demn pentru familii, întreprinderi, angajaţi şi toţi copiii noştri".

"În faţa unei furtuni precum COVID-19 care ne vizează pe toţi, nu este nevoie de o vestă de salvare pentru Italia, ci de o solidă barcă de salvare europeană care să ducă ţările noastre unite într-un loc sigur", a mai spus Giuseppe Conte.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel