Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Caz incredibil. Doi gemeni au părinți diferiți. Iată cum a fost posibil
WhatsApp
Un caz din Columbia le-a dat mari batăi de cap cercetătorilor. Doi părinți au ajuns cu gemenii pentru un test de paternitate, iar rezultatele au fost cel puțin șocante: gemenii aveau tați diferiți. 

Uulterior s-a ajuns la concluzia că a avut loc fenomenul cunoscut sub numele de superfertilizare heteropaternă, care apare atunci când o femeie ovulantă face sex cu doi bărbați diferiți într-o perioadă scurtă de timp.

Potrivit unui studiu de caz prezentat de El Pais, în august 2018, un bărbat și o femeie au ajuns la laboratorul Grupului de Genetică și Identificare a Populației din Universitatea Națională din Columbia pentru a verifica paternitatea a doi gemeni. Ceea ce ar fi trebuit să fie un proces normal pentru cercetători, care efectuează mii de teste similare pe an, s-a transformat într-un studiu de caz ciudat și incitant. Rezultatele analizelor, publicate în cea mai recentă ediție a revistei științifice Biomedical, au indicat că markerii genetici ai tatălui se potriveau doar cu unul dintre copii. Cercetările confirmă faptul că cei doi gemeni au părinți biologici diferiți.

Lilian Andrea Casas Vargas , master în genetică umană, doctor în științe biologice și director al lucrării, spune prin telefon că ea și grupul ei de cercetare au fost atât de surprinși să vadă rezultatele testelor ADN încât au decis să o ia de la capăt și să facă toate proces de la început. 

„Datorită rarității cazului, le-am cerut celor patru persoane (mama, tatăl și cei doi copii) să se întoarcă la laborator pentru a le lua probele de sânge a doua oară”, spune Casas. „În cele din urmă am ajuns la aceeași concluzie. Acest lucru ne-a permis să fim siguri că nu a existat nicio eroare de procedură”.

Pentru a face teste de maternitate și paternitate și pentru a obține profilul participanților la studiu, oamenii de știință colectează probe de ADN, materialul genetic care conține instrucțiunile utilizate în dezvoltarea și funcționarea tuturor organismelor vii. 

"Primul lucru pe care l-am făcut în acest caz a fost să confirmăm că alelele copiilor, care sunt modalitățile prin care se poate manifesta o genă, au coincis cu cele ale mamei pentru a exclude o schimbare la copiii din spital", spune Casas. Odată ce legătura cu mama a fost stabilită, informațiile genetice pe care tatăl ar trebui să le furnizeze au fost revizuite. În această comparație, au fost măsurați 21 de markeri genetici și s-a arătat că bărbatul era doar tatăl celui de-al doilea geamăn.

 

Cum are loc superfertilizarea heteropaternă

 

Casas afirmă că fenomenul științific care apare în acest caz se numește superfertilizare heteropaternă. 

„Apare atunci când un al doilea ou, eliberat în timpul aceluiași ciclu menstrual, este fertilizat de un spermatozoid de la un bărbat diferit, în contact sexual separat.

”În cuvinte colocviale, continuă Casas, ceea ce s-a întâmplat a fost că femeia a întreținut relații sexuale cu doi bărbați diferiți într-o perioadă scurtă de timp, mai mult sau mai puțin de șapte până la zece zile, iar un ovul a fost fertilizat de un bărbat și celălalt ovul de un bărbat diferit".

Casas explică faptul că este relativ comun ca femeile să producă două sau mai multe ouă în același ciclu fertil. 

"Există factori genetici, biologici sau de tratament cu unii hormoni care pot face această superovulație frecventă." În acest caz, mama celor doi gemeni avea un background genetic, deoarece în familia ei erau gemeni.

 

19 cazuri de superfertilizare heteropaternă în lume

 

Superfertilizarea heteropaternă este extrem de rară la om. În prezent, aproximativ 19 cazuri sunt cunoscute în lume, după cum a relevat cercetările oamenilor de știință columbieni, care, pe lângă raportarea cazului, au efectuat o revizuire completă a literaturii științifice asupra fenomenului. 

„Trei cazuri de acest gen au fost găsite în 39.000 de înregistrări într-o bază de date de teste de paternitate din Statele Unite”.

Juan Ramón Ordoñana , directorul registrului Murcia Twins , insistă asupra rarității cazului. 

„Acest tip de super fertilizare este mai frecvent la animale, cum ar fi câinii și pisicile. La oameni este foarte ciudat ”, spune Ordoñana. „Nu știm exact cât de des apare. Avem doar estimări ”. 

Potrivit cercetătorului spaniol, profesor de genetică și evoluție comportamentală, doar 2,4% dintre gemenii născuți din diferite ovule, ai căror părinți au avut un anumit tip de dispută de paternitate, au prezentat superfecundare heteropaternă. 

"Este un procent foarte scăzut, chiar și în rândul cuplurilor care au avut îndoieli cu privire la paternitatea gemenilor lor".

Ordoñana spune că, în ciuda ciudățeniei cazului, nu are nicio implicație în dezvoltarea și creșterea sănătoasă a bebelușilor. „8% din toți gemenii sunt produși în superfertilizare. Adică, fertilizat în momente diferite, nu în aceeași relație sexuală, ci cu același tată. Aceasta nu este o problemă pentru copii. Sunt pur și simplu două ovule, cu doi spermatozoizi. Singurul lucru care se schimbă în acest caz este că provin de la părinți diferiți, dar procesul biologic este același. Nu are complicații speciale”.

Casas și Ordoñana sunt de acord că, deși acest caz nu reprezintă progrese semnificative în cercetarea științifică, este un raport de caz interesant și necesar care va servi drept referință pentru a stabili comparații în viitor. 

„Există foarte puține documente serioase despre acest fenomen la oameni. Aici stă importanța studiului nostru ”, conchide Casas.

Profesorul William Usaquén Martínez, directorul Grupului de Genetică a Populației și Identificării din universitatea columbiană, afirmă că „în țară se efectuează 11.000 de teste de paternitate pe an, și până în prezent nu a fost documentat niciun caz de superfertilizare heteropaternă într-o revistă științifică”. Martínez insistă că, în ciuda faptului că testele de paternitate sunt o procedură simplă, „au o povară emoțională foarte mare datorită tipului de implicații sociale și culturale pe care le au”.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Inedit Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel