Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bulgaria: Autorii atentatului terorist de pe aeroport, condamnați la închisoare pe viață
WhatsApp
Justiția bulgară i-a condamnat luni în absență la închisoare pe viață pe doi libanezi acuzați de implicare în atacul terorist din 2012 care a provocat moartea a șase turiști israelieni și a unui șofer de autobuz bulgar în orașul Burgas, relatează AFP și Sofia Globe.

„Curtea îi condamnă la închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate”, a declarat judecătoarea Adelina Ivanova citind sentința prin care cei doi bărbați au primit cea mai severă pedeapsă din Codul Penal bulgar.

Numeroase elemente „îi leagă pe cei doi acuzați (...) și atacul de organizația teroristă Hezbollah”, a argumentat procurorul Evgenia Chtarkelova în timpul procesului. Dovezile strânse de anchetatorii bulgari au convins Uniunea Europeană să includă în iulie 2013 aripa militantă a Hezbollah pe lista organizațiilor teroriste.

 

Turiști israelieni, uciși pe aeroportul din Burgas



La 18 iulie 2012 cinci turiști israelieni au fost uciși pe aeroportul din Burgas de detonarea unei bombe plasate într-un autobuz care făcea legătura între terminal și aeroport. Șoferul bulgar al autobuzului și-a pierdut de asemenea viața în urma exploziei care a provocat și rănirea a 38 de persoane.

Autorul atentatului, Mohamad Hassan El-Husseini, un cetățean franco-libanez, a murit de asemenea în explozie, acesta fiind identificat în urma unei analize ADN.

Instanța bulgară l-a găsit vinovat luni pe Meliad Ferah, în vârstă de 31 de ani la momentul comiterii atentatului, de strângerea componentelor necesare construirii bombei artizanale. Al doilea bărbat, Hassan el Hajj Hassan, în vârstă de 24 de ani în 2012, este suspectat de închirierea camerei de hotel și a unor mașini de care teroriștii s-au folosit în comiterea atentatului.

Cei doi bărbați au părăsit Bulgaria în seara atacului și nu au fost găsiți în pofida unei căutări internaționale, Interpolul emițând o „notificare roșie” pe numele acestora.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel