Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Brexit. Controlul vamal introdus recent în Irlanda de Nord a fost SUSPENDAT
WhatsApp
Controalele fizice introduse în provincia britanică Irlanda de Nord ca urmare a Brexit-ului au fost suspendate luni în porturile Belfast şi Larne, după ameninţări la adresa personalului responsabil cu efectuarea lor, transmite AFP.

Comunitatea locală din Mid şi East Antrim Borough a anunţat că îşi retrage 'imediat' personalul însărcinat cu efectuarea inspecţiilor din portul Larne din cauza 'îngrijorării pentru siguranţa lor'.

Decizia survine după o creştere a 'comportamentelor ameninţătoare din ultimele săptămâni' şi în special a unor graffiti 'care fac referire la tensiunile crescânde legate de protocolul nord-irlandez şi descriu personalul portuar drept ţinte', potrivit unui comunicat emis de comunitatea locală menţionată.

Intrarea în vigoare la 1 ianuarie a noului regim Brexit a determinat introducerea controlului vamal pentru mărfurile ce traversează Marea Irlandei între provincie şi Marea Britanie.

Pentru a evita reintroducerea unei frontiere fizice între provincia britanică şi Irlanda, stat membru UE, care ar risca să fragilizeze pacea dintre unionişti şi republicani, Irlanda de Nord continuă să facă parte din piaţa unică europeană.

Prim-ministrul nord-irlandez Arlene Foster a apreciat astfel de ameninţări ca fiind 'complet reprobabile' şi a atras atenţia asupra unor 'tensiuni comunitare' în Irlanda de Nord la postul de televiziune UTV.

Doisprezece angajaţi ai comunităţii locale lucrează în portul Larne, alături de funcţionari din cadrul Departamentului de agricultură nord-irlandez şi ofiţeri de poliţie, la frontiera Regatului Unit.

'Am văzut ceea ce aş descrie ca fiind nişte graffiti profund îngrijorătoare şi o creştere notabilă a tensiunilor legate de protocolul nord-irlandez, mai ales în ultimele zile', a declarat politicianul local Peter Johnston.

Retragerea personalului va avea efect imediat

 

Retragerea personalului cu 'efect imediat' se va încheia numai atunci când 'vom avea garanţii reale şi încredere deplină că îşi pot îndeplini activitatea fără teamă, frică sau nelinişte', a spus el.

În acest context, Departamentul de agricultură nord-irlandez a decis să 'suspende temporar inspecţiile fizice ale produselor de origine animală din Larne şi Belfast', potrivit unui purtător de cuvânt.

Conform aceleiaşi surse, verificarea documentelor va continua.

Poliţia nord-irlandeză a anunţat pe Twitter că 'a crescut numărul patrulelor în portul Larne şi în alte puncte pentru a linişti personalul şi localnicii'.

Nu cu mult timp în urmă, adjunctul şefului poliţiei nord-irlandeze avertizase că regimul diferit aplicat provinciei dă naştere unor 'nemulţumiri crescânde' în rândurile unioniştilor, care susţin menţinerea Irlandei de Nord sub coroana britanică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel