Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Avertismentul directorului medical de la "Matei Balș”: Virusul va rămâne printre noi și 30 de ani. Toate spitalele ar trebui să aibă ASTA
WhatsApp
Medicul Cătălin Apostolescu, directorul medical de la Institutul Matei Balș, a declarat, pentru Digi24, că vor apărea noi mutații și vom avea de conviețuit mulți ani de acum încolo cu SARS-CoV-2. În aceste condiții, medicul atrage atenția că toate spitalele trebuie să aibă circuite COVID și non-COVID, pentru că instituțiile desemnate pentru a trata bolnavii de COVID, de mai bine de un an, nu mai fac față.
catalin_apostolescu

„Acum este, într-adevăr o perioadă n-aș putea spune de liniște, cât de ușoară acalmie. Cele 2.000-3.000 de cazuri pe zi care apar ne permit să respirăm în momentul de față. Am avut o perioadă care a început din septembrie și a continuat în octombrie, noiembrie, decembrie, când la propriu ne-am sufocat, când numărul pacienților era atât de mare, că nu mai știam unde să-i punem, când rulajul pacienților era atât de mare, încât a trebuit să facem rabat la procedurile de dezinfecție”, a mărturisit medicul Cătălin Apostolescu într-un interviu pentru Digi24.

 

Este cazul să se implice tot sistemul sanitar în această pandemie COVID

 

„În mod normal, într-un salon, când au fost câteva zile niște pacienți, îl închizi și faci sterilizare. Noi eram în situația în care nu mai reușeam să facem așa ceva. Cum se elibera patul, imediat venea alt pacient. Cât să apucăm să schimbăm așternutul și să ștergem puțin mobilierul în jur și imediat puneam alt pacient”, a explicat medicul. El spune că este momentul să profităm de acest moment de respiro ca să începem să regândim strategia națională.

„Este clar că încărcarea numai a anumitor spitale cu pacienți COVID nu mai poate să funcționeze. Aceste spitale și-au atins capacitatea maximă de a putea primi pacienți. Este cazul să se implice tot sistemul sanitar în această pandemie COVID. Nu poți însărcina doar un mic segment să rezolve această problemă, pentru că acest segment va fi copleșit și rezultatul final va fi un eșec din care va suferi tot întreaga comunitate”, avertizează Cătălin Apostolescu. „Toate spitalele ar trebui să aibă zone COVID și zone verzi”, a adăugat directorul medical de la „Matei Balș”.

 

Acest virus va rămâne pentru o foarte lungă perioadă printre noi

 

Întrebat dacă vor ajunge în România și celelalte tulpini - cum este cea din Africa de Sud -, medicul a fost categoric: „Garantat vor ajunge”. Acest virus va rămâne pentru o foarte lungă perioadă printre noi. „Și pe lângă acele tulpini, vor mai apărea altele”, a adăugat el. „Ne putem uita în istorie, ne putem uita pe modele matematice. Este clar că acest virus va rămâne pentru o foarte lungă perioadă printre noi, 10 ani, 20 de ani, 30 de ani”, spune medicul.

„Este adevărat, sperăm că la un moment dat numărul de cazuri va deveni foarte mic și sperăm ca la un moment dat acest nou coronavirus se va domoli și va ajunge precum celelalte coronavirusuri pe care le cunoșteam și pe care le știam că dau guturaiuri”, a mai spus Cătălin Apostolescu, directorul medical de la Institutul „Matei Balș”. Pentru aceasta, singura soluție ca epidemia să fie ținută sub control este imunizarea prin vaccin, a arătat medicul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel