Anchetă finalizată în cazul morţii Gabrielei Pintilie. S-au constatat nereguli grave: "Avea sângele ca apa"
Autor: Andreea Cosma pe 19 ian 2020, 21:36 | Internațional

Ancheta privind moartea Gabrielei Pintilie, în vârstă de 36 de ani, la Spitalul Universitar Basildon, scoate la lumină nereguli privind îngrijirile care i-au fost acordate româncei stabilite în Essex, scrie The Guardian.

Potrivit procurorului, au fost "mari nereguli" în asistența spitalicească acordată unei mame care a suferit o hemoragie masivă și care a murit la câteva ore după naștere.

Gabriela Pintilie, în vârstă de 36 de ani, a pierdut șase litri de sânge după ce a născut cu succes o fetiţă, Ştefania, prin cezariană, la Spitalul Universitar Basildon, pe 26 februarie 2019.

Mama, o română rezidentă în  Grays, Essex, a murit după câteva ore, după ce ar fi aşteptat să i se acorde tratamentul. Se pare că că medicii care au efectuat operaţia nu și-au dat seama cât de mult sânge și produse de coagulare de sânge erau disponibile.

 

Rezultatele anchetei în cazul morţii Gabrielei Pintilie

 

După primele date din anchetă, procurorul Caroline Beasley-Murray a declarat că a existat o „situație de confuzie” în timpul „evenimentelor de criză”. Ea a spus că există o „lipsă de management pentru a face față situației” și „o lipsă de coordonare și de lucru în echipă”.

De asemenea, a remarcat întârzierile în îngrijirea lui Pintilie în maternitate.

„Au fost întârzieri în încercarea inducției, au existat întârzieri în efectuarea secțiunii C și au existat întârzieri în tratamentul chirurgical”, a adăugat ea.

Săptămâna trecută, anestezistul Dr. Tom Hall a declarat în faţa instanţei că hematologul Asad Omran a refuzat să ofere mai multe produse de coagulare a sângelui.

„Mi-a spus că nu ar trebui să dau produse din cauza practicilor bazate pe dovezi şi că este un lucru greșit. A început să-mi citească lucrări de cercetare.”

 

"Nereguli grave". Refuzul hematologului

 

Hall și-a amintit că a descris sângele lui Pintilie ca fiind „ca apa”.

Beasley-Murray a spus: „Refuzul hematologului consultant ... a fost complet contrar orientărilor.”

Ea a adăugat: „El ar fi trebuit să fie la curent cu protocoalele pentru hemoragii majore.”

Încheind verdictul său, Beasley-Murray a spus: „Au fost probleme grave în îngrijirile pe care doamna Pintilie le-a primit la Spitalul Basildon.

„Nu este sigur că, cu un tratament adecvat, în timp util, doamna Pintilie ar fi supraviețuit.”

Ionel Pintilie, soțul Gabrielei, a declarat că moartea soției sale a fost „incredibil de dificil de înțeles”.

El a spus într-o declarație: „Am avut încredere în medici și asistente că o vor ajuta pe Gabriela și sunt atât de recunoscător pentru medicii care au încercat să facă acest lucru, dar alții ne-au lăsat de izbelişte și m-au lăsat fără soția pe care am iubit-o din copilărie și pe copiii noștri fără mama lor devotată. Cea mai mare tragedie este că Ştefania nu o va cunoaște niciodată pe mama ei din cauza greşelilor celorlalți.”

Stephanie Prior, avocata care a reprezentat familia, a declarat: „Acesta este unul dintre cele mai șocante cazuri de incapabilitate pe care am văzut-o în activitatea mea ca avocat".

Grupul spitalelor din mijlocul și sudul Essex a oferit familiei Pintilie „condoleanțele și scuzele sincere” și au demarat o anchetă independentă.

Asistenta medicală Diane Sarkar a declarat: „Personalul implicat în îngrijirea doamnei Pintilie a fost profund afectat de moartea ei și am făcut modificări în proceduri pentru a ne asigura că aceeași situație nu se va mai repeta.”

Abonează-te la notificari
Te-ar putea interesa și...
Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri